pondělí 20. července 2009

chvilička strpení s dalšími příspěvky

Jistě jste si všimli toho, že nějakou dobu se na tomto blogu neobjevil žádný nový příspěvek. Má to jeden důvod a to, že momentálně pracuji na rozsáhlém článku týkající se legendární sérii Pátku 13. který zabírá opravdu hodně času a na nic jiného tím pádem nemám čas a tedy ani na jiné články. Ještě nevím jestli článek nerozdělím na dva, aby se zkrátila čekací doba. Pokud bych to rozdělil tak by to bylo rozděleno asi takto. První část by se týkala dílu 1-4, tedy dílů první etapy Jasonova teroru u Křišťálového jezera a druhý od dílu 5-současnost. Trochu strpení určitě se máte na co těšit.

neděle 5. července 2009

the BEYOND











V roce 1981 spatřil světlo světa jeden z nejzásadnějších a také nejbrutálnějších hororů všech dob. Tahle pecka pochází z Itálie a nemá ho na svědomí nikdo jiný než Lucio Fulci. Takže je jasné i pro toho nejmíň znalého hororového fandu o co v tomhle filmu půjde. Co se týče děje filmu tak ten je opravdu velice jednoduchý jak u Fulciho filmů jsme zvyklí. Takže v podstatě jde asi o toto:

Náš příběh začíná v roce 1927 v jednom pokoji hotelu v Luisianě. Bydlí tam totiž malíř Schweick snažící se pomocí svého obrazu pekla otevřít jednu ze sedmi bran pekla. To se samozřejmě nemohlo líbit zdejším boha bujným obyvatelům. Ty se samozřejmě rozhodli toto ďábelské počínání zarazit a malíře odstranit. Jelikož jsme v italském filmu tak to bude provedeno značně brutálně, zapomeňte na nějaké obyčejné zastřelení či ubodání. Malíř to opravdu nebude mít lehké, nejdříve ho zbičují řetězy, poté ukřižují a na konec ho pro jistotu ještě posypou nehašeným vápnem. Tak to by byl úvod a nyní se přesouváme do roku 1981 kdy hotel v jehož sklepení byl malíř ukřižován vlastní jistá Liza. Jelikož se chystá starý hotel znovu otevřít tak chystá jeho rekonstrukci a to včetně sklepa kde je zazděn náš ukřižovaný malíř. Toho na konec z jeho vězení vysvobodí zvědavý instalatér, což samozřejmě pro instalatéra nedopadne jinak než jeho opravdu nepěknou smrtí. Líza o ničem neví a myslí si, že je vše v nejlepším pořádku. O opaku se ji snaží přesvědčit slepá žena Emily. Liza se nakonec rozhodne rozluštit záhadu hotelu, ale to ještě chudinka maličká neví co ji čeká za peklo a to doslova.

Diváci kteří si potrpí na pořádném příběhu a na scénáři a slabší povahy tak pro ty tenhle film opravdu není. Může se stát, že ho ani nedokoukají do konce, jedná se totiž o klasický italský film což je vše ne jen pořádný scénář. Fulci se totiž soustředil na mnohem důležitější věci než je scénář a to hlavně na gore, hudbu a atmošku. Nic jiného se ani nedalo čekat jelikož Fulci to jsou střeva, rozmáčknuté hlavy, vypichování očí a hlavně velké množství gore a atmosféra. A právě atmosféra je to hlavní o co v tomto filmu jde. Atmosféra je vážně geniálně hustá, temná a hrozivá. Je to právě atmosféra když nepočítám nechutně brutální scény díky čemu se z the Beyond stal takový kult. Atmosféru skvěle doplňuje geniální hudba, která nejvíce vynikne při závěrečném boji se zombíkama.

Co se týče brutality tak něco takového se opravdu jen tak nevidí. Na scény z tohoto filmu rozhodně jen tak nezapomenete, slabší povahy to maj předem spočitaný takže si pro jistotu vemte s sebou k sledování této chuťovky belík, protože není jisté, že byste to mohli stihnout na záchod. Co se týče konce tak ten je jednoznačně geniální. Jedná se rozhodně o nejsilnější moment filmu. To zoufalství v očích hlavních hrdinů to se nedá vůbec popsat to se prostě musí vidět, na jejich místě bych nechtěl být ani náhodou, tomu se prostě řiká peklo.
The Beyond je prostě film pro fanoušky Itálie, Fulciho a gore. Ti si tento film rozhodně užijí a pořádně vychutnají. Jelikož já se považuji za velkého fanouška Fulciho a gore vůbec tak jsem si tento film užíval od začátku až do konce, úplně jsem chrochtal blahem, zato moje sestra měla co dělat, aby to stihla na záchod. Takže doporučení jen pro ty kteří si libují v gore. Pro ty pro které je vřískot nechutný krvák to rozhodně není.