čtvrtek 17. června 2010

HELLRAISER: DEADER


Po shlédnutí prvního dílu jsem se rozhodl, že celou sérii prostě musím mít zkompletovanou ve své sbírce, to jsem ovšem nemohl tušit co s tak výbornou sérií do pátého dílu udělá Rick Bota. Po shlédnutí sedmého pokračování o našem pekelníkoj jsem myslel, že něco tak otřesně hloupého a nudného snad ani nemůže dalším dílem Hellraisera, ale je to bohužel tak ať se mi to líbí a nebo ne. Kdysi geniální série nyní neskutečným způsobem upadá přímo kosmickou rychlostí. Pojďme se na to, ale podívat pěkně zblízka.

Příběh se tentokrát točí okolo reportérky Amy která odjíždí do Rumunska, aby odhalila tajemství nebezpečného kultu mrtvounů, jejíž členové po spáchání sebevraždy se vracejí zpět do života. Amy v bytě jedné z členek nachází nám už dobře známou kostku a po jejím otevření se ocitá ve smrtelné hře mezi vůdcem mrtvounů a námi dobře známím Pinheadem, kterému se ani trochu nelíbí, že mrtvouni pronikli do jeho světa. No a tak Amy proniká stále hlouběji do světa mrtvounů až na samé dno, kde bude svědkem zúčtování mezi hlavním mrtvounem a Pinheadem.

Když si člověk přečte poté co dokoukal tohoto Hellraisera info k filmu tak se musí opravdu zasmát. Obávaný Pinhead vede armádu mrtvých, kteří se vracejí zpět do života s touhou po krvežíznivé pomstě. Tak takovou blbost může napsat jedině někdo takovej kdo tohoto Hellraisera neviděl. No nic pojďme dál. To co dělalo Hellraisera Hellraiserem byla vždy atmosféra a hlavně Pinhead se svými Cenobity s čímž se můžeme v tomto případě rovnou rozloučit. Atmosféra tu je nulová a Pinhead se tu jen mihne, na nějaký delší výstup tu můžete rovnou zapomenout, jestli se objeví dohromady na pět minut tak to je moc. Tak takhle by to doopravdy nešlo. Všechno co jsme měli rádi je prostě pryč a zbyla jen nuda, 85 minut trvající nuda. Je to opravdu k pláči co dokázal Rick Bota udělat s moji oblíbenou sérií. Tohle se prostě může líbit jedině někomu kdo žádného Hellraisera neviděl a nebo totálnímu sadomasochistoj toho nejhrubšího zrna. No prostě fanoušek série bude naprosto zklamanej, zhnusenej a nejraději by tento díl vymazal z paměti.

HODNOCENÍ: Pro fanouška série je tento díl naprosto devastující a obrovské zklamání. Kde se hrabe na GENIÁLNÍ PRVNÍ DÍLY, které byly plné napětí, atmosféry tak husté, že by se dala krájet a hlavně Pinheada a cenobitů kteří procházeli celým filmem. Ne jeden fanda z této podivané hrůzou vyplešatěl jelikož tuto stupiditu opravdu nevydejchal. Mě tato blbost naprosto odrovnala a zanechala trvalé následky na celý život. Snad jediné co za něco stálo tak byly krátké stopáže s Pinheadem, které ovšem celý film nezachrání ani náhodou. Jojo, kde jsou ty časy kdy divák při sledování prvních dílů ani nedýchal a seděl přimražený na gauči hrůzou, která na něj dýchala téměř z každého záběru. Ano tyto časy už jsou dávno pryč a jak to vypadá tak se už jen tak nevrátí. Tak abych to tak nějak shrnul tento díl je nudná stupidita bez špetky atmosféry, která si nezaslouží víc jak 10%. No prostě hrůza.