sobota 17. října 2009

V MOCI ĎÁBLA (2005)

Jistě si všichni vzpomínáte na the Exorcist, samozřejmě kdo by na něj mohl zapomenout na jeden z nejděsivějších hororů všech dob který se stal legendou. The Exorcist měl samozřejmě mnoho následovníků kteří se snažili přiživit na jeho slávě a nebo dosáhnout jeho kvalit, doposud se to však nikomu nepodařilo. V moci ďábla se o to pokouší také a jak, že dopadl se dozvíte v tomto článku.

V moci ďábla je jedním z nejlepších hororů poslední doby a v daném žánru rozhodně nejlepší. No ono se vlastně ani o čistokrevný horor nejedná je to spíš mix soudního dramatu a hororu, kde samozřejmě především vyniká ta hororová část, která mi chvílemi dávala opravdu zabrat, ale i ta soudní není vůbec špatná díky hlavním představitelům a to otce Moorea a jeho právničky a žalobce, vážně skvělé. V moci ďábla je jednoznačně temná podívaná která ve vás zanechá tísnivý pocit nejistoty zvláště když se tvrdí, že tento film vychází ze skutečné události.

Tak děsivý jak vymítač ďábla
a navíc se silným duchovním poselstvím
jeden z nejlepších filmů roku

Děj filmu se točí okolo dívky Emily Rose která bývala obyčejnou dívkou než jí posedli zlé síly. Kněz Moore se jí snažil posedlosti zbavit vymítáním, ale chudák Emily to nepřežila tak nyní chudák dobrák otec Moore stojí před soudem kvůli její smrti. Jak čas běží dál tak divák čím dál víc rozmotává spletitý případ a atmosféra ho pohlcuje čím dál víc.
Ta část filmu která se odehrává v soudní síni je jasně závislá na hereckých výkonech, které jsou nutno dodat opravdu parádní. Soudní přestřelky mě nikdy moc nebrali, ale tady to je něco jiného, je to paráda zvláště když se do toho derou hrůzo strašné děsivé flashbacky s hrůznými výjevy při kterých opravdu tuhne krev v žilách.

Nejlepší a zároveň nejděsivější část filmu je rozhodně Emilynino vymítání ve stodole a její záchvaty posedlosti to je vážně nářez, diváka při sledování těchto scén opravdu naskakuje husí kůže. Postava Emily je vážně zahrána skvěle, člověk ji to opravdu věří, ty její nepřirozený pohyby, křeče to je vážně něco.

SHRNUTI
Atmosféra je opravdu děsivá, že diváka z toho mrazí, ale na dokonalého the Exorcist to bohužel stále nemá, ten je ještě děsivější i když se mu tento film velmi přiblížil, král stále zůstává na trůně a vládne dál. V moci ďábla je atmosférická pecka, která by neměla žádnému hororovému fanouškovi chybět v jeho hororové sbírce.