neděle 10. října 2010

JASON GOES TO HELL: THE FINAL FRIDAY

Jak čas běžel tak se ze série Pátku třináctého stala vůbec nejdelší série v historii filmového hororu. Do dneška se série dočkala jedenácti dílů a jednoho remaku takže se jedná opravdu o pořádnej nášup slasherové podívané a hlavně zábavy. Většinou se jedná o vynikající nadprůměrné slashery s charismatickým zabijákem v hlavní roli který se s tím opravdu nemaže.
Tentokrát jsem se zaměřil na jeden z posledních dílů a to Jason Goes to Hell: the Final Friday, který podle názvu sliboval pořádnej masakr, ale dopadlo to úplně jinak než by se dalo čekat.
Tvůrci se rozhodli ignorovat předchozí díl kdy se Jason podíval na výlet do New Yorku a tak se ocitáme zpět u křišťálového jezera. Vidíme jak Jason pronásleduje nějakou dívku. Co ovšem Jason netuší tak je, že dívka je návnada která ho má nalákat do pasti kterou na něj připravila policie. Než se Jason rozkouká tak ho policie doslova rozstřílí na kaši a jeho tělo převeze do márnice. Dalo by se říci, že je s Jasonem konec, ale to by byla chyba. Jasonovo tělo je sice na kaši, ale jeho duch žije dál. Poté co jistý doktor sní Jasonovo ještě bijící srdce se Jason do něj vtělí a vydává se na další svou krvavou pouť na které skáče z jednoho člověka do druhého, samozřejmě že zabíjí vše živé ve své blízkosti a hledá svou sestru s její dcerou díky kterým by se mohl znovuzrodit...
Připadá vám to šílené? Ono to šíleně jen nezní, ono to šílené ve skutečnosti i je. Jasona jako takového uvidíme maximálně tak na deset minut a to jsem určitě přidal a když vezmeme v úvahu, že to je postava na které stojí a padá celá série, tak musí být naprosto každému jasné, že se bude jednat o pořádně velkej průser. Jason se navíc proměnil do podoby jakéhosi červa nebo co to je a skáče z jednoho člověka do druhého což už samo o sobě zní příšerně. No prostě příšerná věc co provedli s naším Jasonem. No, ale pokračujme dál, protože tímto nic nekončí.
Co ovšem také dělalo pátek třináctého takovým požitkem a výborným slasherem kromě Jasona tak byla zabití, hlavně jejich syrovost a nápaditost po čem ovšem není v tomto případě ani stopy. Jediná vražda není nápaditá a o nějaké zapamatování vhodné scéně nemůže být ani řeč. No a když v Slasheru chybí dvě základní věci jako je pořádný zabiják a nápaditá a oku ladící zabití tak je něco opravdu špatně a takový slasher nemá sebemenší šanci na úspěch a to je bohužel příklad tohoto Pátku třináctého. Nefunguje to jako slasher a jako Pátek třináctého už vůbec ne. Co se týká herců tak ty jsou opravdu příšerní tak nesympatické postavy jsem už pěkně dlouho neviděl. Snad jediné co za něco stojí tak je hudba, ale ta to v žádném případě nezachrání. V tomto případě se jedná o obrovské zklamání pro každého fanouška série a jedná se o opravdu smutnej příklad toho jak může dopadnout jedna skvělá hororová série. Naštěstí příští díl dopadl mnohem lépe, ale o tom zas někdy jindy.

HODNOCENÍ:
Nedoporučuji naprosto nikomu, protože tohle je vážně hrůza. Jason převtělující se z osoby do osoby, nenápadité vraždy, toporní herci. Opravdu neuvěřitelně špatnej slasher a jelikož se jedná o pátek tak se jedná o opravdovou katastrofu. Od tohoto nesmyslu dejte ruce pryč a raději si pusťte některý ze starších dílů které patří k naprostému vrcholu žánru. Na tohle se prostě koukat nedá a hodnotit už vůbec ne. Vždycky se snažím na každým filmu najít, alespoň něco dobrého, ale v tomto případě jsem nic nenašel takže 0%.

Žádné komentáře:

Okomentovat