čtvrtek 23. září 2010

CREEPSHOW

To takhle jednou neměl George A. Romero co na práci a tak se sešel se svým kámošem Stephenem Kingem a rozhodli se, že spojí své síly a něco vytvoří. Něco co tu ještě nebylo. Ano z tohoto snažení vznikl Creepshow povídkový hororový film tvořený pěti povídkami které přímo přetékají černým humorem. Ve filmu najdete tyto povídky:
OTCOVY NAROZENINY
OSAMĚLÁ SMRT JORDYHO VERRILLA
NĚCO, CO VÁS ÚPLNĚ POHLTÍ
BEDNA
UŽ SE K TOBĚ BLÍŽÍ
Horor podaný jako zábava? Bude to vůbec fungovat? Proč ne. Pokud se spojí dvě hororové legendy jako Stephen King a George A. Romero tak to nemůže v žádném případě dopadnout špatně. A taky, že ne. Všech pět povídek má opravdu vysokou úroveň, některé jsou více okořeněné černým humorem, některé méně, ale všechny jsou svým způsobem zábavné. Navíc celý film je stylizován do komiksu což mu v každém případě velmi prospělo. Jednotlivé příběhy jsou uváděny animovanými úvody a navíc se obraz občas rozdělý do komiksových obrázků což vypadá opravdu dobře.
Co se týče hereckého obsazení tak to je opravdu špičkové. Je plné opravdu zvučných jmen jako Tom Savini a nebo přímo autor povídek Stephen King a mnoho dalších. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na hudbu kterou má na svědomí John Harrison a která slouží jako výborná kulisa pro vyvolání mrazení v zádech.
No, ale nyní se už podívejme na jednotlivé příběhy trochu blíže.

V prvním příběhu nazvaném Otcovy narozeniny vstane ze svého hrobu mrtvej děda, který chce dort ke dni otců a tak si pro něj prostě přijde. Příběh plný černého humoru rozhodně potěší a opravdu pobaví.
Osamělá smrt Jordyho Verrilla- mentálně zaostalej Jordy objeví meteorit a jelikož mu to myslí po americku tak by ho rád vyměnil za co nejvíc zelených dolarků. Jenomže se dostane do kontaktu s kapalinou z meteoritu a začne se měnit. Nejvtipnější povídka se Stephanem Kingem v hlavní roli.
Povídka Něco co vás úplně pohltí vypráví o chlápkovi který vymyslel geniální plán jak pomstít své nevěrné manželce a jejímu milencoj. Něco se ovšem šeredně zvrtne. Tato povídka je bohužel nejslabší a mě osobně moc nezaujala.
Povídka s názvem Bedna vypráví o nálezu záhadné bedny s ještě tajemnějším obsahem který jednomu učiteli pomůže s jeho velkým problémem. Tak tahle povídka je naprosto skvělá. Zábavná a strašidelná zároveň.
No a poslední povídka pod názvem Už se k tobě blíží vypráví o čistotou posedlém boháči, kterému se příjdou pomstít šváby. Nejnechutnější povídka s dost velkou porcí atmošky, paráda.

HODNOCENÍ:
Soubor pěti povídek z pera Stephena Kinga a zfilmováno veteránem George A. Romerem nemohl snad dopadnout ani lépe. Pět povídek plných černého morbidního humoru, které si určitě každý užije. Celkově film trvá dvě hodiny, ale divák si to nestihne ani uvědomit jelikož vše běží jak na běžícím pásu a nudné pasáže zde téměř nenajdete. Nejlepší povídka podle mě je hnedka ta první Otcovy narozeniny, ale šeredně ji na paty šlape povídka Bedna. Každý si jistě vybere, jelikož každá z povídek je dobrá jen záleží na každým čemu dává přednost. Tomu komu se líbily Povídky ze záhrobí jistě bude spokojen. 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat