čtvrtek 2. září 2010

SHADOW OF THE VAMPIRE

Rok 1921 se stal jedním z nejvýznamnějších roků ve filmovém hororu, vznikl totiž němí horor Nosferatu- Eine Symphonie des Grauens, který se stal legendou. Tento film se stal zakladatelem jedné velké odnože filmového hororu a to upířích filmů. Položil vlastně základní kámen od kterého se tento subžánr vyvinul až do dnešní podoby. Jednalo se především o film s nejděsivěji ztvárněním upírem v celé filmové historii, film který dal vzniknout několika legendám o jeho natáčení, ale především dohadům o tom kdo to vlastně byl herec Schreck, který tak hrůzo strašně ztvárnil hraběte Orlocka. No a právě o toto v tomto filmu jde. Shadow of the Vampire se zajímavým způsobem snaží zprostředkovat pohled na natáčení legendárního prvního zfilmování Draculy, samozřejmě v co nejděsivějším duchu. Tak se pojďme podívat s čím na nás Shadow of the Vampire vyrukuje a v jakém podání nám tvůrci zprostředkují natáčení nejděsivějšího hororu všech dob.
Píše se rok 1921 a jistý Fridrich Wilhelm Murnau se chystá zfilmovat román Dracula od Brama Stockera. Bohužel se mu, ale nedaří získat práva k zfilmování Draculy od Stockerovy vdovy a tak je nucen improvizovat. Pozmění tedy některé věci jako jsou třeba jména, dějiště příběhu atd. Film se na konec nebude jmenovat Dracula, ale Nosferatu- Eine Symphonie des Grauens. Do titulní role obsadí démonicky vypadajícího Maxe Schrecka, který se od počátku chová divně a ostatních z týmu se straní, vychází zásadně za tmy a oblečený celý v černém. Celý štáb z něho nemá dobrý pocit, ale pravda je mnohem děsivější než si všichni jen dokázali představit. Max Schreck je totiž skutečný upír se kterým režisér uzavřel dohodu, která má dojít naplnění po závěrečné klapce...

Shadow of the Vampire vlastně není čistokrevným hororem, ale spíše dokumentárno životopisným filmem s hororovými prvky, kterých je ovšem požehnaně, takže je rozhodně na co se koukat. Režisér s divákem rozehrál opravdu zajímavou hru, která diváka nadchne a chytne už od začátku a už ho až do konce nepustí. Film originalitou jen září a to jistě potěší. Film hýří opravdu dobrými nápady. Divák se třeba dozví něco z filmového zákulisí a z problému které se musí během natáčení řešit. Celý film je prošpikován černobílými záběry a to především ukázkami z původního Upíra z Nosferatu což každého kdo původního upíra viděl potěší.
Vizuální podoba filmu je dokonalá i díky skvěle vybranému prostředí kterým se tvůrci trefili přímo do černého. Pěkná krajina, když je potřeba tak tajemná i strašidelná. No prostě přesně taková jakou tento film potřeboval. Nádhera na diváka kouká z každého záběru. Shadow of the Vampire není v žádném případě žádný akční horor, právě na opak, takže pro ty kteří čekají akci za akcí to bude vysloveně horor. Tvůrci vsadili na starý dobrý tajemný gotický příběh a v každém případě se jim to vyplatilo. Samozřejmě, že se divák akce dočká, pravda, musí si počkat až na úplný závěr, ale když vydrží tak se dočká grandiózního závěru. To všechno by ovšem nešlo a nebylo tak dobré bez skvělých hereckých výkonů, které zde předvádí především Willem Dafoe v roli upíra Schrecka. No a právě Schreck je prakticky alfou a omegou celého filmu. Dafoe ho zahrál tak výborně, že byste mu to, že je upír i věřili. Opravdová nádhera. Upír v jeho podání působí lidsky i démonicky zároveň. Divákovi je chvílemi i upíra líto. Jeden z nejlepších momentů filmu rozhodně je když u ohně rozebírá knihu Draculu, která je podle něho opravdu smutná, protože Dracula neměl žádné sloužící.

HODNOCENÍ:
Shadow of the Vampire je rozhodně nestandardní upířina, která opravdu hýří dobrými nápady. Divák jistě v dnešní době plné remaků a nekonečných sérií ocení když se mu do rukou dostane nějaký ten originální kousek a to Shadow of the Vampire rozhodně je. Jedná se o úplnou nutnost pro každého kterému něco říká slovo Nosferatu a pro fanoušky filmů kde vystupují krevní násoskové. Dafoe který tak věrohodně ztvárnil upíra by si za svůj výkon jednoznačně zasloužil Oscara. Film má vše co od něho divák může chtít- atmosféru, dobře vypadajícího upíra, dobrou hudbu, skvělé herecké výkony a jako bonus dostane šanci dozvědět se něco o natáčení filmů. No prostě nádhera. Ovšem co divák ocení nejvíce tak jsou rozhodně černobílé záběry, které rozhodně působí nejstrašidelněji a divákovi připomene děsivost prvního upířího filmu vůbec.
100% bych musel už dát jen za odvahu, že se někdo pokusil něco takového jen natočit.Film si takové hodnocení zcela zaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat