čtvrtek 9. září 2010

MIRRORS

Každý kdo mě zná ví, že nejsem žádným velkým příznivcem remaků, a že jich mám tak akorát dost. Remaky jsou v dnešní době bohužel nedílnou součástí hororové tvorby a mi se s tím musíme bohužel vyrovnat ať chceme nebo nechceme. Dnešní recenzovanej horor Mirrors je také remake, ale na rozdíl od mnoha jiných má dvě výhody a to, že neznám originál a druhá je, že ho natočil Alexandre Aja. Mirrors je remake asijské duchařiny Into the Mirror jenž se moc neliší od Kruhů, Nenávistí a dalších asijských duchařin a bylo jen na tvůrcích jak se s tím poperou.

Už podle názvu je jasné, že hlavní roli v tomto případě budou hrát zrcadla. V tomto případě nejde, ale o obyčejná zrcadla, ale zcela zvláštní. Tyto zrcadla mají totiž zcela jinou vlastnost než obyčejná zrcadla. Především nějaké tajemné a neznámé zlo skrz ně zabíjí. Nezabíjí ovšem každého, ale jen toho kdo má určitou spojitost s bývalým obchodním domem.
Už jen jméno režiséra dává naději, že Mirrors nebudou jen ducha pustým remakem, kterých v poslední době přibývá jak hub po dešti, ale že do něj Aja přidá něco navíc, něco ze svého talentu. Aja se nejdříve proslavil svou prvotinou ultra brutální Nocí s nabroušenou břitvou a později s opravdu vydařeným remakem Hory mají oči kde se krví a brutalitou také příliš nešetřilo. Tentokrát se, ale pustil do úplně jiných vod. Tentokrát se pustil do duchařiny s čímž prozatím neměl žádné zkušenosti a tak světlo světa spatřily Zrcadla, které nesou Ajovu nezaměnitelnou pečeť, ale o tom až trochu později. Nejdříve se pojďme podívat na to o co v Mirrors doopravdy jde.
Hlavní hrdina je Ben Carson, bývalý policista který ve službě zastřelil člověka. Samozřejmě, že se z toho psychicky zhroutil, začal pít a málem přišel o rodinu atd. No prostě se s ním život moc nepáral. No, nyní bydlí odloučen od své rodiny u své sestry a snaží se se vším vyrovnat, aby zísal zpět svou rodinu a bývalou práci. Momentálně nastoupil jako noční hlídač bývalého obchodního domu, kde není nic jiného než zrcadla. Kdo by ovšem čekal stará zaprášená zrcadla tak je pěkně na omylu. Benův předchůdce byl totiž zrcadly úplně posedlí a neustále je leštil, tedy až do té doby než se před jedním z nich nepodřízl. Samozřejmě, že to neudělal dobrovolně. Za všechno může někdo kdo se skrývá za zrcadly a kdo rozhodně nechce vynechat ze svý hry ani chudáka Bena. Benovi pomalu začíná docházet, že se zrcadly něco není v pořádku a má zatraceně pravdu. Přesvědčí se o tom na vlastní kůži když najde svou sestru mrtvou ve vaně s utrhlou čelistí. Ben jako bývalý policista se samozřejmě pouští na vlastní pěst do pátrání, aby odhalil pravdu kdo za tím vším vlastně stojí. Podaří se mu to, nebo se stane další obětí zrcadel?
Jelikož má tuto duchařinu na svědomí Aja tak je jasné, že nepůjde o nějakou obyčejnou duchařinu. Tato duchařina nese jasný Ajův rukopis, jedná se o skvělý mix atmosféry a brutality. Jelikož se jedná o duchařinu tak je ve filmu poměrně málo vražd, ale za to dost brutálních, přesně v Ajově stylu i když se tentokrát držel trochu při zemi, což je samozřejmě docela škoda. Ovšem pro diváky kteří toho až tak moc nesnesou by i tento umírněný Aja mohl být příliš a nejbrutálnější scénu v koupelně by nemuseli jen tak rozdejchat. No utržená spodní čelist se taky nevidí každý den.
No, ale jak jsem zde už napsal v tomto případě jde o duchařinu a tak brutální scény nejsou to hlavní o co tady jde. O co tu jde je především atmosféra a ta rozhodně není špatná. První půlka filmu je téměř dokonalá, odehrává se v atmosféře nejistoty o to pak je divák překvapenější z vysvětlení. Kdyby film pokračoval ve šlépějích první poloviny až do úplného konce tak by se jednalo o naprosto dokonalej atmosferickej horor, ale tak tomu bohužel není. V druhé půlce se totiž objeví pár slabších chvilek, které ovšem divákovy vynahradí skvělý akční a strašidelný konec se skvělou pointou. V každém případě se jedná o zajímavý a napínavý film, který si divák rozhodně užije. Zvláště potěší Kiefer Sutherland v roli hlavního hrdiny, který postavě dává ten správný šmrnc a musíte ji držet palce ať to všechno dobře dopadne. Skvělá volba to se musí nechat.

HODNOCENÍ:
Alexander Aja nám zabrouzdal po buranském hororu i do duchařských vod a dal všem na srozuměnou, že není žádnej troškař, který by nezvládnul po svých brutálních předchozích filmech i trochu jiný hororový žánr, kde by se musel obejít bez svých řeznických choutek. Zrcadla jsou dalším úspěšným zářezem do Ajovy filmografie. I přesto, že se jedná o duchařinu tak je značně brutálnější než bývá zvykem a tak budou Ajovi fanoušci jistě spokojeni, alespoň částečně když už ne úplně. Já osobně byl spokojený i když se v tomto případě nejedná o takový mazec jako v předchozích Ajových filmech, ale stále se jedná o nadprůměr vzhledem k dnešní hororové tvorbě. Aja opět nezklamal a neservíroval nám skvělou podívanou u které sice nebudete hrůzou zavírat oči, ale určitě si to užijete. 75%

Žádné komentáře:

Okomentovat