sobota 30. října 2010

PIRANHA 3-D

Jak se zdá tak pro Alexandre Aju je jeden či dva hororové subžánry málo a asi se rozhodl, že natočí od každého subžánru alespoň jeden film. Na kontě už má jeden slasher-exploitation, buranskej horor, duchařinu, no a nyní se pustil i do ekohororu, to by mě zajímalo do čeho se pustí příště. Prozatím vše co natočil tak byli parádní horory při kterých se divák cítil všelijak, naskakovala mu husí kůže, zavíral oči hrůzou, či zvracel, záleželo na tom co divák snese jelikož Aja je znám tím, že před ničím nezavírá oči a brutalita se stala v jeho filmech hlavní postavou. No a tak se pojďme podívat na to jak dopadl jeho nejnovější film Piranha 3-D.
Piranha 3-D má být remakem Dantových piraní z roku 1978, které podle mě byli průměrným ekohororem, který ničím nevybočoval z řady podobných filmů své doby. V dnešní době už působí trošku zastarale, ale v rámci žánru pořád celkem slušná podívaná. No a právě tohoto filmu si všiml Aja a rozhodl se ho převést do modernějšího kabátu. V podstatě se jedná o takový remake-neremake, protože jediné co je stejné tak je název, a že hlavní roli hrají masožravé rybky, tentokrát ne ovšem zmutované, vylepšené díky nějakému vojenskému projektu, ale pořádně nenažrané prehystorické potvory, které se miliony let ukrývaly v podzemních jeskyních a když se z nich dostaly tak samozřejmě dostaly pořádnou chuť na čerstvé lidské masíčko.
Piranha 3-D jednoduchý název, ještě jednoduší děj jelikož na ten v tomto případě Aja z vysoka kašle a přednost před dějem dal krvy, masu, hezkým ženským s hezkýma kozama, protože to je to o co tady běží, všechno ostatní je vedlejší a v tomto případě nedůležité. No prostě děj se točí okolo přímořského městečka kde na pláži probíhá nějaká mega slavnost na kterou se rozhodnou podívat i nenažrané piraně, aby se pořádně nažrali toť je vše, takže tu máme velký prostor pro naše milé nenažrané rybky a jejich žrací hody. No a jak, že ty jejich žrací hody dopadly?
Hned na začátku musím říci, že se skutečně jedná o krvavé orgie které nemají období, Aja navíc dostal na pomoc 3D technologii, takže to stojí opravdu za to a divák si to neskutečně užije. Ajovi se navíc podařilo do filmu obsadit neskutečné množství známých tváří jako Elisabeth Shue, Christopher Lloyd či Eli Roth, který potěší obzvláště, hlavně se k němu váže jedna z nejlepších scén z celého filmu. Herecké obsazení je prostě výborný a když k tomu připočteme Ajuv brutálně atmosférický styl tak nemůže vzniknout žádný špatný film ani náhodou. Navíc film má celkem krátkou stopáž a tak divák nemá šanci se nudit ani chvilku, buď jsou na obrazovkách krásný ženský a nebo piraně takže se střídá sexuální napětí s gore a nechutnostmi takže si každý jistě přijde na své.No a nyní se pojďme konečně podívat na to co podle mě dělá z Piranha 3-D jednoho z kandidátů na nejlepší horor tohoto roku. Jelikož každý již Aju zná tak hádá správně, že to co dělá z tohoto filmu takovou bombu tak jsou krvavé orgie, ale ne jen tak obyčejné, ale přímo luxusní při kterých budete nevěřícně kroutit hlavou a oči vám při tom budou lézt z důlků. V minulém filmu se Aja držel ,při zemi, a nyní se odrazil od země do neskutečných gore výšin, aby nám předvedl něco ze svého talentu a je to vážně nádhera, přímo pastva pro oči. Budete mít možnost vidět roztrhaná těla, ožraná těla až na kost, či piraní prokousávající se ústy z těla oběti. Takové scény prostě nemohou nechat žádného diváka v klidu, jedni budou zhnuseně zavírat oči a odvracet tváře od obrazovky a další budou hltat očima každý záběr a chrochtat si blahem, protože taková jatka se jen tak nevidí. No prostě jedna chuťovka za druhou a tak se fanda gore může jen tetelit blahem a nevěřícně kroutit hlavou s čím na něj tentokrát Aja vyrukoval. Závěrečná třetina filmu je jeden velkej krvavej masakr, masakr takového ražení, že nemá ve filmovém hororu konkurenci. Vážně nádhera na kterou se jen tak nezapomenete.

HODNOCENÍ:
Aja se vrací a vrací úder všem kteří tvrdili, že nám Aja vyměkl vyčítali mu, že se držel příliš při zemi. Já si to tedy nemyslel a tento žravej horor je jasnej důkaz toho, že Aja nevyměkl a jak to vypadá tak nevyměkne nikdy. No zkrátka ať vezme do ruky cokoliv tak to stojí za to. Tentokrát se pustil do ekohororu a v jeho rukách se ekohoror dostal do úplně jiné dimenze a ne jen díky 3D zpracování. Aja to opět rozjel ve velkém stylu, že to jen tak někdo nerozdejchá. Piraně tu jsou mnohem žravější a dost dobře vypadají i přesto, že jsou digitální to se musí nechat. Aja rozjel krvavá jatka jak se sluší a patří. Aja opět udělal čest svému jménu a opět nám naservíroval pořádnou brutální jízdu na kterou se jen tak nezapomene. No a nejlepší scéna? Naprosto jednoznačně ukouslej penis a piraní hrátky s ním. Naprostá dokonalost. Tady není co řešit 100% je jasných a rozhodně jděte do toho, protože to opravdu stojí za to.

sobota 16. října 2010

TRAILER NA TŘETÍ

Jelikož to už je nějaká doba co jsem na blog přidal nějaký příspěvek tak to musím rychle napravit. Bohužel na nějakou recenzi či článek nemám čas tak sem dám alespoň nějaký ten odkaz na nějaký filmek který by stál rozhodně za zkouknutí.

http://www.fearnet.com/news/b20619_chance_in_hell_trailer_nazi_zombies.html

http://www.fearnet.com/videos/b19472_doghouse_trailer.html

http://www.horroryearbook.com/5412967/trailer-for-vampire-film-not-like-others#more-12967

No a to je pro dnešek vše.

neděle 10. října 2010

JASON GOES TO HELL: THE FINAL FRIDAY

Jak čas běžel tak se ze série Pátku třináctého stala vůbec nejdelší série v historii filmového hororu. Do dneška se série dočkala jedenácti dílů a jednoho remaku takže se jedná opravdu o pořádnej nášup slasherové podívané a hlavně zábavy. Většinou se jedná o vynikající nadprůměrné slashery s charismatickým zabijákem v hlavní roli který se s tím opravdu nemaže.
Tentokrát jsem se zaměřil na jeden z posledních dílů a to Jason Goes to Hell: the Final Friday, který podle názvu sliboval pořádnej masakr, ale dopadlo to úplně jinak než by se dalo čekat.
Tvůrci se rozhodli ignorovat předchozí díl kdy se Jason podíval na výlet do New Yorku a tak se ocitáme zpět u křišťálového jezera. Vidíme jak Jason pronásleduje nějakou dívku. Co ovšem Jason netuší tak je, že dívka je návnada která ho má nalákat do pasti kterou na něj připravila policie. Než se Jason rozkouká tak ho policie doslova rozstřílí na kaši a jeho tělo převeze do márnice. Dalo by se říci, že je s Jasonem konec, ale to by byla chyba. Jasonovo tělo je sice na kaši, ale jeho duch žije dál. Poté co jistý doktor sní Jasonovo ještě bijící srdce se Jason do něj vtělí a vydává se na další svou krvavou pouť na které skáče z jednoho člověka do druhého, samozřejmě že zabíjí vše živé ve své blízkosti a hledá svou sestru s její dcerou díky kterým by se mohl znovuzrodit...
Připadá vám to šílené? Ono to šíleně jen nezní, ono to šílené ve skutečnosti i je. Jasona jako takového uvidíme maximálně tak na deset minut a to jsem určitě přidal a když vezmeme v úvahu, že to je postava na které stojí a padá celá série, tak musí být naprosto každému jasné, že se bude jednat o pořádně velkej průser. Jason se navíc proměnil do podoby jakéhosi červa nebo co to je a skáče z jednoho člověka do druhého což už samo o sobě zní příšerně. No prostě příšerná věc co provedli s naším Jasonem. No, ale pokračujme dál, protože tímto nic nekončí.
Co ovšem také dělalo pátek třináctého takovým požitkem a výborným slasherem kromě Jasona tak byla zabití, hlavně jejich syrovost a nápaditost po čem ovšem není v tomto případě ani stopy. Jediná vražda není nápaditá a o nějaké zapamatování vhodné scéně nemůže být ani řeč. No a když v Slasheru chybí dvě základní věci jako je pořádný zabiják a nápaditá a oku ladící zabití tak je něco opravdu špatně a takový slasher nemá sebemenší šanci na úspěch a to je bohužel příklad tohoto Pátku třináctého. Nefunguje to jako slasher a jako Pátek třináctého už vůbec ne. Co se týká herců tak ty jsou opravdu příšerní tak nesympatické postavy jsem už pěkně dlouho neviděl. Snad jediné co za něco stojí tak je hudba, ale ta to v žádném případě nezachrání. V tomto případě se jedná o obrovské zklamání pro každého fanouška série a jedná se o opravdu smutnej příklad toho jak může dopadnout jedna skvělá hororová série. Naštěstí příští díl dopadl mnohem lépe, ale o tom zas někdy jindy.

HODNOCENÍ:
Nedoporučuji naprosto nikomu, protože tohle je vážně hrůza. Jason převtělující se z osoby do osoby, nenápadité vraždy, toporní herci. Opravdu neuvěřitelně špatnej slasher a jelikož se jedná o pátek tak se jedná o opravdovou katastrofu. Od tohoto nesmyslu dejte ruce pryč a raději si pusťte některý ze starších dílů které patří k naprostému vrcholu žánru. Na tohle se prostě koukat nedá a hodnotit už vůbec ne. Vždycky se snažím na každým filmu najít, alespoň něco dobrého, ale v tomto případě jsem nic nenašel takže 0%.