úterý 11. ledna 2011

LONG TIME DEAD(2002)

Long Time Dead je nadpřirozený slasher celkem neznámého režiséra Marcuse Adamse, který má na svém kontě mimo tohoto slasheru jen thriller Octane jenž ovšem nedopadl vůbec špatně. Adams samozřejmě na tento slasher dostal minimální rozpočet a bylo jen na něm jak se s tím popere a co dokáže z celkem ničeho vytvořit.
Děj je vskutku jednoduchý jak bývá v tomto subžánru zvykem, ale o děj v těchto filmech samozřejmě nejde. V těchto filmech jde vždy o slasherovou zábavu a tak na to také musíme koukat. Nyní zde máme partičku studentů kteří zde nemají nic na práci kromě hulení, sexu a flákání, no a aby se trochu pobavili tak vyrazí na diskotéku kde jeden z nich dostane nápad a to, že pomocí ouija tabulky budou vyvolávat duchy. Přes počáteční protesty nakonec všichni souhlasí, protože to vypadá jako dobrý nápad na zahnání nudy. Brzy se, ale legrace změní v noční můru, protože se jim podaří vyvolat ohnivého démona Džina, který jim pošle vzkaz, že všichni zemřou. Netrvá dlouho a první z nich umírá nepěkným způsobem a tělo nese stopy popálenin. Takže se objevuje otázka zda za vším stojí, doopravdy džin a nebo snad někdo z nich a pokud Džin podaří se jim ho zastavit dřív než je všechny zabije jak slíbil?
V podstatě velice jednoduchý příběh o skupině lidí která je někým nebo něčím zabíjena. Zfilmováno již mnohokrát, někdy lépe jindy hůře a záleží vždy na režisérovi co z daného tématu dokáže vytřískat. Hnedka ze začátku musím říci, že se debutující Marcus Adams opravdu snažil a je to docela znát, ale hold malý rozpočet a ne zrovna moc dobrý scénář mu zrovna neumožnil moc velký manévrovací prostor.
Nízký rozpočet se především podepsal na samotném Džinovi.Režisér kvůli nedostatku peněz použil lest a Džina jednoduše nechal jednoho studenta posednout a tak se elegantně zbavil problémů okolo ztvárnění Džina. Jistě že to je na jednu stranu škoda, ale na druhou stranu je lepší posedlej student s měnícíma se očima než nějaká počítačová obluda která by byla spíše k smíchu než aby děsila. Režisér s tím, ale mohl rozehrát s divákem hru HÁDEJ KDO JE DŽIN a právě tato hra bude držet diváka celou dobu napnutého až do finále. Džina prakticky vždy uvidíme jen jako rychlý pohyb, ale především uvidíme jeho práci. Je jen opravdu škoda, že si režisér víc nepohrál s gore a nebo mu to spíše nebylo umožněno, jelikož obětí je opravdu dost a bylo by jistě na co koukat. Takhle, ale bohužel uvidíme většinou jen zohavené mrtvoly a nebo zabití oběti ve skrytu což je opravdu veliká škoda, ale i tak to není nejhorší jelikož krve je použito příjemné množství.
Co se týče atmosféry tak ta tu místy je opravdu dobrá, ale těch okamžiků není zas tolik kolik by bylo potřeba, takže se bohužel nejedná o žádnou atmosférickou bombu. Diváka většinou v napětí udržuje otázka v kom se uhnízdil Džin než co se kolem děje, ale to není až taková vina režiséra jako spíše scénáře. Prostě tam kde nic není tak ani kouzelník nic nevyčaruje.
Herecké obsazení samozřejmě tvoří především neznámí herci neherci a jejich výkony tomu odpovídají, takže žádné Oscarové herecké výkony nečekejte. Svou úlohu stát se Džinovou obětí ovšem všichni splnili na výbornou a o to přeci šlo především.

HODNOCENÍ
Long Time Dead je zcela průměrný slasher se kterým si ovšem debutující Marcus Adams neudělal žádnou ostudu. I když se nejedná o žádné veledílo tak se na to kouká dobře a režisérova hra s divákem Hádej kdo je vrah funguje dobře a diváka prakticky celou dobu udržuje v napětí. Vzhledem k možnostem jaké Adams měl si myslím, že odvedl dobrou práci, sem tam to má i dobrou atmosféru, ale malý rozpočet je hold znát. Long Time Dead si zcela jistě sví fandy najde a nenáročný divák bude jistě spokojen. 50%

1 komentář:

  1. You really make it appear really easy with your presentation but I to
    find this matter to be really something that I believe I would never understand.
    It sort of feels too complicated and extremely broad for me.
    I'm having a look forward to your subsequent publish, I will try to get the dangle of it!

    my blog Polo Ralph Lauren Factory Store

    OdpovědětVymazat