úterý 28. prosince 2010

WISHMASTER (1997)

Robert Kurtzman v hororovém světě známí spíše jako maskér ( Evil Dead2, Phantasm2, Nightmare on Elm Street 5...) se v roce 1997 konečně dostal i na režisérskou židli a tak mohl vzniknout horor Wishmaster o ne zrovna moc milém džinovi plnícího přání. Kurtzman si ovšem s pohádkou o džinovi který plní přání pěkně pohrál a přetvořil ji k obrazu svému a za to mu opravdu patří náš dík. Džinové v Kurtzmanově pojetí nejsou tak hodní jako v pohádkách. Právě naopak. Jsou to pěkné bestie, které čekají jen na otevření brány do jejich světa, aby mohli vtrhnout jejich legie do našeho světa a tak ho mohli ovládnout. Bránu ovšem mohou otevřít jedině skrz splněná přání a tak není divu, že se mohou přetrhnout. No a právě jednoho takového džina vysvobodí naše hlavní hrdinka Alex z jednoho rubínu kam ho před stovkami let uvěznil jeden kouzelník. Samozřejmě, že džin se ihned pustí do práce, plní jedno přání za druhým, ale samozřejmě po svém, to znamená co nejbrutálněji. Především se, ale vydal najít Alex, které potřebuje splnit tři přání, aby mohl otevřít bránu. Alex se mu v tom bude snažit samozřejmě zabránit a tak se divák může těšit na spoustu zábavi.
Už úvod dává jasně na srozuměnou o co tady půjde, že půjde o šílenou jízdu plnou gore scén a skvělých triků. Wishmaster je prostě béčko jak řemen se vším co k tomu patří. Od začátku je jasné, že celý film jednoznačně stojí na džinovi a jeho plnění přání. Přání jsou vždy plněna velmi brutálně a je vidět, že se v tom škodolibí džin opravdu vyžívá, prodavač umírající na rakovinu během pár vteřin je pouhým začátkem mnohem vychytanějších smrtí. Splněná přání jsou prostě to nejlepší co může tenhle film nabídnout a každý si to jistě pořádně užije. Film je navíc plný černého humoru a skvělých hlášek přesně tak jak to máme u filmu tohoto typu rádi.
Režisér si navíc na pomoc přizval staré známé hororové tváře jako jsou Robert Englund, Tony Todd a nebo Tom Savini takže kvalita je už zaručena sama od sebe a srdce každého hororového fandy musí poskočit radostí když vidí tolik hororových legend pohromadě. No a proto není divu, že Wishmaster mezi diváky sklidil obrovský úspěch díky kterému vznikla tři další pokračování která samozřejmě nedosáhla kvalit prvního dílu.

HODNOCENÍ:
Wishmaster je naprosto vynikající béčko od kterého dostanete naprosto přesně to co od béčka očekáváte. Najdete zde plno černého humoru, výborných gore scén, skvělé masky a dobré herecké výkony- především Robert Englund je jak jinak než výborný. Vše funguje jak má a divák jen žasne jakých kousků je džin schopen. Celkově se jedná o velice zábavný horor který občas hraničí až s komedií, ale to v tomto případě není vůbec na škodu právě naopak. 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat