sobota 18. prosince 2010

SALEM´S LOT (1979)

Na přelomu 70. a 80. let se Tobe Hooper rozhodl natočit filmovou adabtaci knihy od Stepena Kinga Prokletí Salemu o jednom maloměstě ve kterým se usídlil upír a začal obyvatele teroryzovat jak to mají upíři ve zvyku. Tobe Hooper na sebe nevzal zrovna lehký úkol, jelikož knihy od Kinga jsou velmi rozsáhlá a mají velké množství fanoušků, kteří se nespokojí jen tak s nějakým zfilmováním svích oblíbených knih. No, ale i přesto všechno to Tobe Hooper dokázal a stvořil tak jeden z nejlepších upířích filmů své doby, který rozhodně stojí za pozornost i nyní, jelikož na své poutavosti neztratil nic, ba právě naopak. Tak se na něj pojďme podívat trochu blíže.
Děj se odehrává v maloanglickém městečku Jerusalem´s Lotu kde se prakticky nic neděje, tedy až do chvíle než sem zavítá obchodník se starožitnostmi se svým partnerem panem Barlowem, kteří se ubytují v Marstenově domě který platí za nejstrašidelnější místo v městečku. No a do tohoto městečka se vrací i spisovatel Ben Mears aby si zde odpočinul a nasbíral inspiraci pro svou novou knihu. Krátce po jeho příjezdu se ovšem začnou dít divné věci, ztrácejí se lidé, nejdříve děti, ale později i dospělí, kteří se po čase opět vrací, ale už to nejsou oni. Co se to děje a jak to vše souvisí s Marstenovým domem a jeho novými nájemníky? Pravda je mnohem strašlivější než by si kdokoliv dovedl představit. Pan Barlow je totiž ve skutečnosti upír. který pomalu přeměňuje obyvatele městečka v upíry. Podaří se Benovi a hrstce statečných Barlowa zastavit a nebo je celé městečko s jeho obyvateli odsouzeno k zániku?
Na rovinu musím říci, že Prokletí Salemu TV zpracování velmi sluší a je zářivým příkladem toho, že ne vždy záleží na tricích a množství peněz když danou látku zpracovává někdo kdo má opravdu talent a svou práci dělá opravdu s láskou a Tobe Hooper takoví jistě je, vždyť do dneška má na kontě již mnoho hororů kteří patří k naprosté špičce žánru.
Celým filmem prochází tajemná atmosféra která dělá z tohoto filmu takovou výbornou podívanou. Co ovšem dělá z tohoto filmu víc než další upířinu v řadě je především ztvárnění hlavního upíra pana Barlowa, jehož vzhled je opravdu vynikající. Je naprosto jasné, že se tvůrci nechali inspirovat Orlogem z Nosferatu a to je podle mě jedině dobře. Upír vypadá opravdu strašidelně, dva ostré řezáky, špičaté uši a bledý vzhled dělá samozřejmě své a i když se Barlow na obrazovce objeví jen zřídka, tak to vždy stojí za to. Krása pohledět. Samozřejmě, že nesmíme zapomenout ani na masky ostatních upírů které nejsou vůbec špatné, ale hlavní upír je hold hlavní upír. Celým filmem navíc prochází výborná tajemná hudba, která divákovi opravdu pěkně zahraje na nervy. Takže abych to shrnul tak se celkově jedná o jednoznačně skvělou podívanou, kterou by měli především ocenit fanoušci upířích filmů a ti, kteří nad staršími kousky neohrnujou nos.

HODNOCENÍ:
Jednoznačně se jedná o vynikající upířinu u které se rozhodně nebude divák nudit. Tobe Hooper opět nezklamal a na servíroval nám opravdu strašidelnou atmosférickou podívanou, která rozhodně nezapadne mezi ostatní filmy tohoto druhu ať už díky atmosféře, či maskám a nebo strašidelným scénám kterých tu je opravdu dost. Mezi moje nejoblíbenější rozhodně patří ta ve které se dětský upír vznáší obklopený mlhou za oknem a samozřejmě závěrečná čtvrthodinka odehrávající se v Marstenově domě. Prokletí Salemu by rozhodně nemělo upadnout v zapomnění jelikož se jedná o opravdoví skvost.90%

Žádné komentáře:

Okomentovat