pondělí 16. března 2009

FRITT VILT

Před týdnem se mi do pařátů dostal norský slasher, Fritt Vilt. Přistupoval jsem k němu jako k jednorázové oddechovce u které se moc nečeká. Prostě jsem předpokládal, že se bude jednat o průměrný až podprůměrný slasher ve kterém se prostě objeví vrah a začne vyvražďovat určitou skupinu lidí. Prostě klasické schéma které bylo už nejméně milionkrát viděné. No a jak to vlastně na konec dopadlo?

Jelikož jsem nepředpokládal nic extra vyjímečného tak jsem byl opravdu mile překvapen. Děj se odehrává uprostřed zasněžených hor v jedné opuštěné chatě, která kdysi bývala hotelem. Film začíná tak, že parta mladých lidí si chce pořádně zablbnout a na snowboardech sjed pořádně kurevskej kopec ve vysokohorské oblasti. Všechno, ale nejde jak by si přáli a při sjezdu si jeden z nich šeredně zlomí nohu. Jelikož jim jsou mobily bez signálu k ničemu a auto je daleko tak se rozhodnou vloupat do opuštěný chaty, aby mohli ošetřit zraněného. Na konec se, ale rozhodnou na chatě zůstat, zvláště pak když objeví mnoho prázdných pokojů a k tomu velkou zásobu alkoholu. Čekání do rána si samozřejmě zpříjemní pořádným mejdanem. To ovšem netušili, že chata není tak prázdná jak si mysleli. V chatě totiž někdo sídlí a ten někdo nemá rád když ho někdo ruší. To se pak snadno naštve a s pomocí svého nejlepšího přítele- horolezeckého krumpáče takové nevytané hosty vykydlý. Zabijákoj jde práce pěkně od ruky a divák jen může hádat kdo bude další na řadě. Přežije někdo nebo zvítězí zabiják?
Už podle popisu je jasné, že se film drží klasického schématu, parta lidí na opuštěném místě terorizována záhadným vrahem. Film se sice rozjíždí pomalu, první vraždy se divák dočká až tak v půlce filmu, ale to vůbec nevadí. První půlka filmu slouží především k seznámení s našimi hrdiny, kteří jsou opravdu simpatičtí a opravdu se o ně bojíte. Film především stojí na budování strachu a tísnivé atmosféře. Atmosféra je opravdu skvělá, hlavně v druhé půlce kdy se naši hrdinové pomalu dozvídají pravdu o tom v jakým průseru se to ocitli. Druhá půlka je o hodně rychlejší a napínavější a divák je jen napjat co přinesou následující minuty.
Slabinou mnoha vyvražďovaček bývá zabiják, toho se ovšem zde rozhodně nemusíte bát. Zabiják je opravdu skvělej. Je to obrovskej zakuklenej magor s krumpáčem v ruce, který sví práci opravdu rozumí. Ale i tu ne nevyhneme jistému klišé, ale to vůbec nevadí. Hlavní přeci je, aby vrah svou práci odváděl pořádně a to náš zakuklenej magor odvádí. Krve je dost, není se čemu divit, takovej krumpáč zaseklej v těle je pěkný svinstvo a hlavně ten bordel po něm.

Film je rozhodně hezky natočenej. Divák si může vychutnat pěknou severskou přírodu i když ta tu nehraje samozřejmě hlavní roli, ale i tak pěkné prostředí dělá svoje. Hlavní roli zde samozřejmě hraje Já zakuklenec a krvavá práce. Nesmíme ovšem zapomenout na skvělou atmosféru, kterou skvěle podtrhuje výborná hudba, která se do filmu hodí jak vyšitá. Hororoví fanda se rozhodně nebude nudit i přes pomalejší rozjezd, zejména díky povedeným lekačkám. Film jako takový je jasný nadprůměr co se žánru týče. Nemůžu jinak než doporučit.



Žádné komentáře:

Okomentovat