neděle 8. března 2009

THE FOG

Jistě už každý někdy slyšel nějakou tu strašidelnou námořnickou historku o duších utonulých námořníků, o Bludném Holanďanovi atd. Bylo jen otázkou času kdy se objeví někdo, kdo bude chtít nějakou takovou povídku zfilmovat a přenést na filmová plátna. No a právě o to se pokusil John Carpenter u své Mlhy a nutno podotknout, že se mu to podařilo na výbornou. Mlha se zapsala do dějin horroru a patří mezi nejlepší horrory daného subžánru.
Děj filmu se odehrává v přístavním městečku které se chystá na oslavu 100 letého výročí svého založení. Jenže právě před sto lety došlo k potopení lodi s malamocnými námořníky, které obyvatele městečka naschvál navedli za mlhy na skaliska a za poklad který byl na palubě založili právě ono město, které od té doby jen skvétalo. A právě nyní se za mlhy vrací mrtví námořníci, aby se pomstili za svou smrt.
Sám režisér si zahrál kratičkou roli hnedka v úvodu jako vyprávěč, který nás vlastně zasvětí do děje.
Když jsem si tento film kupoval musel jsem se pousmát lákadlu typu HORROR PO KTERÉM NEUSNETE! Říkal jsem si klasika pro přilákání zákazníků a tím i tržeb. To tu už bylo mnohokrát , že se to nedá ani spočítat. Ovšem tentokrát se tato věta do posledního písmene a puntíku vyplnila.


CO NEVIDÍŠ TI NEUBLÍŽÍ... TO TĚ ZABIJE


Mlha je naprosto úchvatný atmosferický horror , kterému se opravdu jen tak něco nevyrovná. Tak hustá atmosféra se opravdu jen tak nevidí. Atmosféra je úchvatná zvláště ve chvíli kdy se městem valý mlha ve které se pohybují mrtví námořníci hledající své oběti. To se zase Mistrovi povedl kousek před kterým se dnešní filmaři se svými filmy mohou jen vzteky rudnout, jelikož se s ním nemohou v žádném případě rovnat. O remaku ani nemluvím ten se šeredně topí v odpadních vodách.




Žádné komentáře:

Okomentovat