neděle 6. prosince 2009

Dog soldiers

Někomu by se mohlo zdát, že vlkodlačí horor v současnosti zažívá jakýsi útlum, a že vyšel z mody. No a právě o opaku se nás snaží přesvědčit právě tento akční vlkodlačí horor. Zůstává jen otázkou jak moc se mu to povedlo a nebo diváky utvrdí jen v tom, že vlkodlačí horor už je minulostí?

Děj filmu se odehrává kdesi na skotské vysočině, kde má právě cvičení malá vojenská jednotka proti speciální jednotce. O daném místě se prostě vyprávějí hrůzo strašné historky o tom, že tu mizí lidé a najde se po nich vždy jen krev.Vše probíhá jak má dokud naše malá jednotka nenajde zmasakrovanou druhou jednotku, která u sebe měla ostrou munici a různé lovecké blbiny na odchycení divokých zvířat. Navíc se začíná stmívat a ozývat se podivné vytí a boj na život a na smrt se smečkou vlkodlaků může začít. A bude to boj jak se sluší a patří pořádně krvavej, s krví se vůbec nešetří, krev sem krev tam to vůbec nehraje roly, členů jednotky postupně ubývá stejně jak munice a závěrečný vlkodlačí útok se blíží. Zbytek jednotky musí rychle něco vymyslet, nebo i oni skončí jako vlkodlačí žvanec...

Dog soldiers se pokusili vytěžit z vlkodlačího hororu maximum a podle mě se jim to skutečně povedlo. Hluchá místa tu rozhodně nehledejte na ty tu prostě není čas jelikož akci střídá akce a krev a nic jiného nečekejte jen pořádnou porci akce a krve. Co se týče vlkodlaků tak ty vypadaj docela dobře i když se jich asi moc bát nebudete, i když vypadají dobře tak na staré dobré vlkouše z 80. let nemají ani náhodou, ale ty by se sem rozhodně nehodily jako tyhle potvory.
Tenhle film je především o akci a ta je vážně prvotřídní. Divák nemá ani čas si oddychnout, protože akce střídá akci a některé situace jsou vážně úsměvné.

Nejlepší scéna je rozhodně ta jak si to jeden z vojáků na férovku rozdává s vlkodlakem- je to vážně pěknej boxerskej zápas na jehož konci se koná pořádná žranice.

Co se týče hereckých výkonů tak ty se mi opravdu líbily. Nejvíc se mi, ale líbil Joe který celou dobu nadával na to, že kvůli cvičení prošvihne fotbal- vážně skvěle zahraná postava, jen škoda, že nedostal mnohem více prostoru, ale i tak vážně skvělé.

ZÁVĚR: Jednoznačně se jedná o nejlepší vlkodlačí film poslední doby, od roku 2000 vejš rozhodně. Navíc kombinace hororu a akčního filmu není vůbec špatná a divák nemá šanci se prostě nudit ani na chvilku, akce střídá akci a najde se tu i špetka černého humoru a hromada sprostejch slov. Tento akční horor můžu jedině doporučit, diváka sice nevyděsí, ale rozhodně pobaví a to byl jistě jeho záměr.