neděle 22. listopadu 2009

NIGHT OF THE LIVING DEAD

Na tomto blogu jsem se ještě moc nezabýval zombiema, oživlýma mrtvolama tak to musím rychle napravit. Nedávno se mi do rukou dostal remake legendárního Romerova zombii hororu Nov oživlých mrtvol od Toma Saviniho, který spíše než režisér se prosadil tvorbou speciálních krvavých efektů a masek v hororové tvorbě. No a jak, že se mu povedla tato zombiárna z režisérské stoličky?
Děj filmu se točí o kolo skupinky lidí, kteří se před záplavou oživlých mrtvol zabarykádují v jednom baráku a v něm se brání přesile chodících mrtvol. Skupinka se stále zmenšuje a je jasné, že přežijou jen když se budou chovat jako jeden a táhnout za jeden provaz, ale zombiů stále přibývá a za chvíli je zabarykádovaný dům nezadrží...
Tak to by bylo k příběhu asi vše, ale o příběh v zombií filmu vážně nejde, jde v něm jenom o zombie a o atmošku. Jak to, ale dopadlo v tomto případě.

Jelikož tento film je Toma Saviniho, který pracoval na filmech Daria Argenta a Toba Hopera, navíc se podílel i na prvním díle Pátku 13. je jasné, že to bude stát rozhodně za to. Zombie se vážně povedly, vypadají vážně neskutečně skvěle, hlavně když se krmí, nebo pronásledují svou oběť. Jejich pomalá klátivá chůze, natahující se ruce po obětech, no prostě skvěle.

Co se týče atmosféry tak ta je vážně dost hustá a navíc minutu od minuty houstne až do mrazivého konce. Hudba je stylová, deprimující při které opravdu naskakuje husí kůže. Film je plný skvělých vizuálních efektů, takže si tento film vážně užijete z jakéhokoliv strany a pohledu.
Herci nejsou vůbec špatní i když někteří přehrávají až běda. Vyniká mezi nima především Tony Todd kterého všichni hororový fanoušci znají především z filmu Candyman.

SHRNUTÍ:
Noc oživlých mrtvol je jednoznačně špičkový horor první kategorie, který si určitě užije každý správný hororový fanda a ne jen zombie filmů. Musím říci, že i když to je remake legendárního černobílého hororu od otce zombie filmů Romera tak jsem si ho skutečně užil , a že originálu nedělá vůbec žádnou ostudu jak tomu bývá bohužel v dnešní době zvykem. Doporučuju.