pátek 13. listopadu 2009

PROKLETÍ SMRTI

Prokletí smrti natočil Mario Bava a ten kdo tohoto pána zná alespoň trochu tak mu musí být jasné co asi uvidí. Mario Bava je Mistr ve svém oboru, který má na svědomí temnou a atmosferickou Svatyni a mnoho dalších atmosferických hororů. Prokletí smrti je italský gotický horor ve kterém najdete vše co do takového filmu patří. Divák se může těšit na věčnou všeoklopující mlhu, rozpadlé hrady, opuštěné hřbitovy, duchy. No prostě sto procentní gotika při plné síle.

http://www.youtube.com/watch?v=k5pEoRbXyE8

Děj se odehrává v 17. století někde v Transylvánii v odlehlý vesničce, ve které jsou její obyvatelé ještě tak pověrčivý, že nosí talismany, mrtvým vkládají do srdcí mince, aby nalezli věčný klid a člověk by se ani nedivil kdyby na dveře věšeli česnek proti upírům, ale o ty v tomhle filmu nejde, i když se děj odehrává v Transylvanii která se jinak upíry jen hemží. V tomto případě jde o něco jiného a to o to, že vesnička je sužována tajemnými úmrtvými, která mají něco společného s mrtvou holčičkou která se obětem před jejich smrtí zjeví a do hrobu jim pomůže, jelikož se mu do něj nikomu dobrovolně nechce. No a právě sem přijíždí lékař Paul Eswai kterého povolal inspektor vyšetřující zdejší úmrtí. Nebude mít ovšem lehkou práci, protože lidé jsou pověrčiví a lékař s inspektorem narážejí jen na zeď mlčení a mrtvých přibývá...
Každý hororový fanoušek si tento film jistě užije. Divák ovšem nesmí čekat gejzíry krve, ty tu opravdu nenajdete. Co tu ovšem najdete tak je opravdu hustá a temná atmosféra na každém kroku a v každé vteřině. Mě jako fanouška hororu to plně uspokojilo a po celou dobu trvání filmu jsem si opravdu chrochtal blahem. Prokletí smrti mě opravdu dostalo, jedná se skutečně o špičku v žánru. Slabším povahám tento film nedoporučuji sledovat v noci o samotě.

Pokud bych měl vybrat nejděsivější scénu tak to opravdu nevím, protože celý film je pořádně děsivý od začátku do konce, ale nejspíš části odehrávající se ve vile Graps. Co se týče hereckých výkonů tak jsou opravdu na dobré úrovni a divák to hercům docela i věří a o postavy má opravdu strach což nebývá zvykem.


Prokletí smrti je prostě perfektní, téměř dokonalý gotický horor u kterého se budete určitě bát, ale zároveň i bavit. Rozhodně by neměl chybět ve sbírce žádného hororového fandy. Tato gotická hrůza vás prostě chytí a už nepustí.