sobota 7. listopadu 2009

HELLRAISER: INFERNO

Hodně bych se divil kdyby se tu našel někdo kdo by neznal hororovou sérii Hellraiser, každý už jistě alespoň jeden díl viděl. Všichni znají hlavního šéfa Pinheada a jeho partičku Cenobitů. Když jsem začínal na tomto blogu tak jsem psal o původním, legendárním prvním dílu který vlastně celou sérii nastartoval. Tentokrát se trochu zaměříme na pátý díl- Hellraiser:Inferno

PEKELNÁ HRŮZA SE VRACÍ!!!

Příběh se točí kolem detektiva Josepha Thorna který není zrovna žádný svatoušek- pohybuje se na hraně zákona, mlátí svého informátora, bere drogy, vydírá kolegu, podvádí svou manželku s děvkama. Jednoho dne se, ale vše změní, to když na místě jedné brutální vraždy najde tajemnou kostku. Když ji otevře tak se pro něho vše změní. Vidí podivné výjevy ve kterých se objevují lidé bez tváří kteří nejsou nic jiného než obávání Cenobité podřízení samotného Pinheada. Navíc začne přibývat roztrhaných mrtvol háky u kterých se vždy objeví uřízlí prst ještě živého dítěte. Vše ukazuje, že v tom má prsty jakýsi inženýr a tak se detektiv Thorn vydává po jeho stopě, ale netuší, že to je cesta bez návratu jelikož na jejím konci se musí střetnout se samotným démonickým Pinheadem...

Jelikož předchozí díl nesplnil očekávání a zdálo se, že série jako taková je u konce s dechem, že už využila všechen svůj potencionál, vydal se Hellraiser: Inferno úplně jinou cestou, je to v podstatě temná, hodně temná detektivka s hororovými prvky. Cenobyté se v celém filmu bohužel jen mihnou, ale vždy když se objeví tak to je znát a atmosféra náležitě zhoustne. Samotný Pinhead se objeví bohužel až na samotný závěr. Závěr s Pinheadem je opravdu vynikající, patřičně temný a deprimující.
Co se týče postavy Josepha Thorna tak je patřičně nesympatická a jeho utrpení mu každý jistě přeje. Je opravdu skvěle zahrána Craigem Shfferem.
Pokud jde o Pinheada tak toho opět skvěle ztvárnil Doug Bradley jen škoda, že dostal tak málo prostoru.
http://www.youtube.com/watch?v=59_ESuScG3c
Mírně zklamán jsem byl ovšem z Cenobitů, jejich masky byli opravdu až moc obyčejné, Cenobitům z prvních třech dílů nesahají ani po kotníky.
Pokud jde o nejlepší scénu tak ta je rozhodně závěrečná show s Pinheadem.

Hellraiser: Inferno je v pořadí již pátý díl démonické ságy o magické kostce a o Pinheadovi s jeho Cenobity. V tomto díle si ovšem Pinheada a jeho pomocníky moc neužijeme, objeví se pouze na pár minut a tím to končí, kde jsou ty časy kde se objevovali v průběhu celého filmu jako v prvních třech dílech. Je to opravdu škoda jelikož tato série na Pinheadovy a cenobitech stojí a padá, ale v tomto případě to ještě tolik nevadí jelikož příběh je dobrý a atmosféra je též dobrá a patřičně temná. Jako pátý díl série to není špatný, ale mohlo by to být i mnohem lepší. Na první tři díly to samozřejmě nemá, ale je to mnohem lepší než nepovedená, roztahaná a divná čtyrka. Jako temná detektivka to je ovšem vydařené takže celkové hodnocení je asi toto. Vydařená temná detektivka s prvky hororu a hlavně výborným Pinheadem.