středa 12. května 2010

NIGHTMARE ON ELM STREET (2010)

Nadešel ten okamžik na který všichni hororový nadšenci tak dlouho čekali. Jedni s nadějí, že je čeká další Freddyho strašení a druzí s hrůzou jak moc filmaři zničí další hororovou legendu. Ano je to tak. remake legendárního hororu Nightmare on Elm Street se objevil v amerických kinech a co nevidět poběží i u nás.

O co v tomto hororu snad ani nemá cenu se moc rozepisovat takže opravdu jen krátce. Freddy Kruger kdysi zabil několik malých dětí, ale nebyl za to potrestán a tak rodiče z okolí vzali spravedlnost do vlastních rukou a Freddyho pěkně ugrylovali. No a právě nyní po nějaké době se Freddy vrací, aby se pomstil. No a to je vše o co běží. Otázkou je jen jak se s danou zápletkou vypořádají tvůrci. V originále se s tím Wess Craven vypořádal na výbornou, což se bohužel o remaku říci nedá, což se dalo ovšem čekat.
Už úvodní scéna naznačuje, že půjde o digitálními triky skrz na skrz prolezlý průšvih. Prakticky celý film je jen o plejádě digitálních triků z nichž většina je bohužel směšných a vypadají opravdu hrozně. Jasně někomu se to může líbit, ale mě nechávají digitální triky naprosto chladným a zvláště ty kterými se pyšní tento film: Freddy vylézající ze zdi či slavná stropová scéna, která je v dnešním moderním podání opravdu směšná, kde se hrabe na tu původní, té nesahá ani po kotníky. Velkým zklamáním jsou, ale hlavně snové frekvence které stojí opravdu za prd a to na ně padla velká část rozpočtu. Kde je ta originalita, děsivost, nápaditost originálu, kde Freddy děsil ve snech své oběti, ale hlavně diváky.

Dalším zklamáním i když ne tak velkým jak jsem čekal byl sám Freddy. No prostě jsem zvyklí na Freddyho od Roberta Englunda a i když se nový herec snaží jak jen může tak to prostě není ono, ale mohlo to být samozřejmě mnohem horší a tak díky aspoň za to co jsme dostali.
Zabití jsou nenápaditá a v porovnání s originálem nemají šanci obstát ani náhodou. Snaha ovšem byla a to se počítá.
Hudba je vcelku povedená a sem tam dokáže navodit alespoň nějakou tu atmosféru i když k atmosféře originálu to má zatraceně daleko. O hereckých výkonech nemá cenu se raději ani zmiňovat. V podstatě co se opravdu povedlo tak je závěrečná honička mezi Freddym a Nancy, ale to je v podstatě vše. Kdyby byl ovšem celý film ve stylu jako závěrečná honička tak to by bylo něco úplně jiného, ale to bohužel není a tak to dopadlo jak to dopadlo.

HODNOCENÍ:
Nejdříve musím podotknout, že jsem čekal mnohem horší výsledek než který jsem na konec dostal. To ovšem nemění nic na tom, že se jedná o další nepovedený remake slavného, dokonalého originálu, ale zase se nejedná o takovou srajdu jako v případě Pátku třináctého a nebo Mlhy. Samozřejmě se nejedná o žádnej zázrak a s originálem se to nemůže v žádném případě měřit tomu to nesahá samozřejmě ani po kotníky. Opět je tento remake určen především mladšímu publiku které nemá o originálu ani tušení a které bude nad triky skákat a výskat radostí a budou tvrdit, že se jedná o nejlepší horor roku. Pravda je samozřejmě úplně někde jinde. Pravda je bohužel taková, že je prakticky pryč vše co dělalo originál tak strašidelným. Atmosféra je minimální, ale díky bohu aspoň za to. Freddy není Freddym jakého známe a jakého jsme měli rádi, je takový divný neslaný nemastný, no prostě není to náš starej dobrej Freddy. Dalším obrovským mínusem jsou zabití. Kde je nějaká vynalézavost, zde se většinou dočkáme jednoho máchnutí břitoidní rukavicí a je konec a to je opravdu škoda. Takže sečteno podtrženo jedná se opět o podprůměrný remake, který, ale naštěstí není zas tak příšerný, ale Freddy by si rozhodně zasloužil o tisíc procent lepší návrat než kterého se mu dostalo.
Po prvním zhlédnutí jsem tento remake jednoznačně odstřelil jako odpadní klon Pátku třináctého, ale po druhém shlédnutí to už zas tak černě nevidím takže těch 30% dám, ale víc ani náhodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat