pondělí 3. května 2010

THE FOG (remake)


Už dlouho se na mém blogu neobjevila recenze nějakého toho remaku, tak to musím rychle napravit. Do mého hledáčku padl remake jednoho z mích nejoblíbenějších hororů a podle mě i nejlepších. No tak se pojďme podívat jak obstála nová verze o pomsti chtivých mrtvých námořnících.
Děj se opět odehrává v městečku Antonio Bay které slaví sté výročí svého založení a právě v této době se k městečku přibližuje mlha skrývající plachetnici, kterou kdysi úmyslně na skalnaté pobřeží navedli otcové zakladatelé, no v tomto případě zapálili a jejíž celá posádka zahynula. Nyní se dávno mrtví vracejí zahaleni mlhou, aby se pomstili za svou smrt. Všichni kdo jim stojí v cestě jsou v nebezpečí a oběti přibývá.
Už začátek napovídá, že půjde o velkej průser. Tam kde se v originále atmosféricky poprvé zjevuje mlha, zde jsme jen svědky digitálního požáru lodi, který je mimochodem opravdu příšerný. Kam se poděla atmosféra originálu, pomalu budovaná atmosféra, atmosféra při které vám opravdu naskakovala husí kůže. Zde jsme svědky jen laciných lekaček a špatných digitálních triků a hodně velké nudy- prakticky hodinu a půl trvající nudy. V popisu na dvd stojí nervy drásající příběh což zní jako opravdu dobrý vtip s ohledem na to co tento remake přináší.
Tomuto hororu jasně dominují digitální triky což je hlavní příčina jeho neúspěchu hned po neschopnosti tvůrců vytvořit alespoň sebemenší náznak nějaké atmosféry. No prostě hrůza, ale ne v tom slova smyslu v jakým bychom ji očekávali a chtěli.
Hlavní postavy v poddání Toma Wellinga a Magii Grace jsou opravdu zoufalý a věříte jim asi tak jako prodejci pracích prášků. Hodně velká katastrofa. No a, abych nezapomněl na samotné mstící se námořníky tak to je kapitola sama o sobě. V originále vypadala mstící se posádka lodi opravdu děsivě, měla styl, vypadala prostě hrůzo strašně což v tomto případě rozhodně neplatí. Zde jsou spíše k smíchu, něco takového se opravdu jen tak nevidí.

HODNOCENÍ:
Jedná se opravdu o velice nepovedený remake který jasně dokazuje, že na originály by se nemělo sahat, když jejich předělávky takhle katastrofálně dopadá. The Fog od Johna Carpentera patřila ve své době k nejatmosféričtějším hororům a mezi ně patří i dodnes , což se ovšem o této předělávce říci nedá. Jednoznačně se jedná o obrovské zklamání ve všech ohledech o hrůzo strašném konci nemluvě- poslední čtvrthodina je opravdu výslovně trapná a výsměch originálu a všem fanouškům originálu mezi které se samozřejmě počítám.
V mém případě se jedná o obrovské zklamání, které jsem opravdu těžce rozdýchával, zvláště když jsem na tuhle hororovou pecku šel do kina kde jsem nevěřil vlastním očím co se to na plátně děje. Podle mě zcela nejhorší remake který jsem zatím viděl a to jsem jich už viděl opravdu hodně. 5%

Žádné komentáře:

Okomentovat