neděle 22. listopadu 2009

NIGHT OF THE LIVING DEAD

Na tomto blogu jsem se ještě moc nezabýval zombiema, oživlýma mrtvolama tak to musím rychle napravit. Nedávno se mi do rukou dostal remake legendárního Romerova zombii hororu Nov oživlých mrtvol od Toma Saviniho, který spíše než režisér se prosadil tvorbou speciálních krvavých efektů a masek v hororové tvorbě. No a jak, že se mu povedla tato zombiárna z režisérské stoličky?
Děj filmu se točí o kolo skupinky lidí, kteří se před záplavou oživlých mrtvol zabarykádují v jednom baráku a v něm se brání přesile chodících mrtvol. Skupinka se stále zmenšuje a je jasné, že přežijou jen když se budou chovat jako jeden a táhnout za jeden provaz, ale zombiů stále přibývá a za chvíli je zabarykádovaný dům nezadrží...
Tak to by bylo k příběhu asi vše, ale o příběh v zombií filmu vážně nejde, jde v něm jenom o zombie a o atmošku. Jak to, ale dopadlo v tomto případě.

Jelikož tento film je Toma Saviniho, který pracoval na filmech Daria Argenta a Toba Hopera, navíc se podílel i na prvním díle Pátku 13. je jasné, že to bude stát rozhodně za to. Zombie se vážně povedly, vypadají vážně neskutečně skvěle, hlavně když se krmí, nebo pronásledují svou oběť. Jejich pomalá klátivá chůze, natahující se ruce po obětech, no prostě skvěle.

Co se týče atmosféry tak ta je vážně dost hustá a navíc minutu od minuty houstne až do mrazivého konce. Hudba je stylová, deprimující při které opravdu naskakuje husí kůže. Film je plný skvělých vizuálních efektů, takže si tento film vážně užijete z jakéhokoliv strany a pohledu.
Herci nejsou vůbec špatní i když někteří přehrávají až běda. Vyniká mezi nima především Tony Todd kterého všichni hororový fanoušci znají především z filmu Candyman.

SHRNUTÍ:
Noc oživlých mrtvol je jednoznačně špičkový horor první kategorie, který si určitě užije každý správný hororový fanda a ne jen zombie filmů. Musím říci, že i když to je remake legendárního černobílého hororu od otce zombie filmů Romera tak jsem si ho skutečně užil , a že originálu nedělá vůbec žádnou ostudu jak tomu bývá bohužel v dnešní době zvykem. Doporučuju.

neděle 15. listopadu 2009

FRIDAY THE 13. 2.ČÁST

FRIDAY THE 13. th VI. JASON LIVES
Tommy s kámošem zdrhne ze cvokárny a jelikož mu z Jasona pořádně hrabe tak se chce ujistit, že je opravdu tuhej. Jenže když vykope jeho hrob a uvidí jeho hnijící mrtvolu tak mu pěkně rupne v kouli a kovovou tyčí začne bodat do hnijicí mrtvoly. Jenže chlapec vůbec netuší jakej má pech, protože je bouřka a blesk zrovna náhodou uhodí do tyče a probudí Jasona opět k životu. Ten na nic nečeká a ihned sejme Tommyho kámoše. Tommymu se naštěstí podaří zdrhnout k šerifoj který mu samozřejmě nevěří ani slovo a rozhodne se ho eskortovat pryč z města. To si už ovšem Jason pěkně šlape k táboru kde jsou právě malí děcka s pár puberťákama, ale nebyl by to Jason kdyby si cestou trochu nezatrénoval a nezmasakroval vše co mu stojí v cestě, třeba dva vychovatele, partičku hrající paintball, či vožralýho hrobníka atd. Sejme jich prostě moc, ale hlavní chod ho teprve čeká v táboře. Jak se blíží konec tak počet obětí narůstá a blíží se konečné střetnutí Jasona a Tommyho. S kým jiným taky když Jason okolí Křišťálového jezera tak důkladně vyčistil, důkladněji než kdykoliv předtím.
Podle mě se jedná o nejlepší díl vůbec i když ostatní mu těsně dýchají na záda, mám na mysli hlavně druhý, třetí a čtvrtý díl. V tomto dílu najdete i mnoho černého humoru, což mu vůbec neškodí, právě naopak. Hudba je opět skvělá a divákovi pěkně brnká na nervy.
Jeden z nejlepších okamžiků je když se Jason zúčastní paintballu. Účastníci mají pásky na čele s nápisem dead no a Jason to svou mačetou jen potvrdí, no prostě paráda. Jason je prostě nejlepší slasherman na tyhle planetě a tímto dílem to jasně dokazuje. Bodá, seká, trhá, no prostě jede jak správně namazaný stroj, krev teče proudem přesně tak jak to my fanoušci této série máme rádi.

SHRNUTÍ: Tento díl je rozhodně nejakčnější a nejkrvavější ze všech pátku. Jason řádí jak pominutej, mrtvol přibývá, krev nejen teče, ale přímo stříká a to hodně, jedná se skutečně o krvavé orgie v sérii dosud nevídané. Je jen dobře, že čtvrtým dílem nic neskončilo a série jede dál, protože to vážně stojí za to. Jason je živější než kdykoliv předtím, jen obyvatelé okolí jezera to neocení- ani se jim nedivím. Z Jasona se tímto dílem stává opravdoví nezastavitelný stroj na zabíjení. Jason jednoznačně jede a pojede dál.
Divák si prostě nemá na co stěžovat a fanoušek série si bude chrochtat blahem.


FRIDAY THE 13.th -NOW BLOOD
Jason po vypjatém a nervy drásajícím finále v minulém díle skončil na dně jezera, ale nebyl by to Jason kdyby se i z této patálie nedostal a nerozjel by opět krvavé běsnění u Křišťálového jezera. Ze dna jezera se dostane díky telepaticky nadané dívky Tiny která ho nešťastnou náhodou probudí a vytáhne z jezera pomocí telepatie. Děj je opět jednoduchý a přesně daný minulými díly. Skupinka lidí u křišťálového jezera je vyvražďována Jasonem. Tentokrát za potravu řezníkoj Jasonoj poslouží Tina se svojí matkou, jeden doktor ze kterýho se vyklube pěknej hajzl kterému jde jen o sebe a ne o Tinino dobro a banda puberťáků. Tina má totiž problémy s tele kinetikou, jako malá totiž díky ní utopila svého otce v jezeře. Návštěvou jezera ovšem její problémy nekončí, ale teprve začínají a to okamžikem kdy probudí Jasona který se opět pouští do své krvavé práce, která mu jde opět pěkně od ruky a je jen na Tině, aby ho zastavila, protože jako jediná se mu dokáže postavit. Otázkou jen zůstává kdo zvítězí, jestli Jason se svým vražedným instinktem a nadlidskou silou a nebo Tina se svými paranormálními schopnostmi...
Tento díl je standardním pátkem takže si divák podívanou jistě užije, Jason zase řádí a mrtvol přibývá, ale na předchozí díl to i přesto něco postrádá. I když tento díl má určité nedostatky tak divák určitě nebude litovat. Je tu řádící Jason, jeho oběti, krev, no prostě vše co k pátku patří a co na něm máme rádi, ale jistý kvalitativní sestup tu je bohužel znát. Jelikož se už ovšem jedná o sedmé pokračování tak se to dá pochopit a omluvit.Slabší místa zcela vynahradí jak jinak než výborný Jason, který svou práci opět odvádí na výbornou a je vidět, že ji opravdu rozumí.

SHRNUTÍ: jedná se opět o nadprůměrný slasher se vším co k tomu patří, fanoušci série a hororu nebudou jistě zklamáni. Slabší místa v ději nám vynahradí Jason, takže si tento díl i přesto, že se již jedná o sedmé pokračování drží vysokou úroveň a stále patří do škatulky nadprůměrných slasherů.


FRIDAY THE 13.th- JASON TAKES MANHATTAN

Je to neuvěřitelné, ale Jason je opět zpět, z vodního hrobu se dostane právě včas, aby mohl pustit žilou další bandě puberťáků. Tentokrát mu, ale nebude stačit okolí křišťálového jezera, jelikož po předchozích jeho řáděních v okolí jezera se životnost v okolí rovná nule a tak se musí vydat jinam, někam kde se nachází dost obětí pro ostří jeho mačety. Jason má štěstí, protože právě odplouvá loď plná puberťáků do New Yorku a tak má o zábavu postaráno a my též. Chudáci cestující vůbec netuší co se na ně chystá a co mají za milého černého pasažéra. Jason řádí a krev teče opět proudem a nepoteče jen na lodi, ale i v New Yorku kam se Jason vydá na malou exkurzy...

Tak tu máme již osmé pokračování nejslavnější hororové série. Jaké, ale ve skutečnosti je toto pokračování? Je stejně kvalitní jako předchozí nebo šlo s kvalitou značně dolů jak je u sérií s vysokým počtem dílů zvykem? Vezměme to tedy pěkně popořadě.
Co se týče Jasonových obětí tak ty jsou jasně na odpis a jednoznačně nejblbější ze všech jeho obětí v celé sérii. No řekněte sami jakýho vola by napadlo hledat zabijáka jen s kamerou- no prostě IQ tykve hadr i na slasher.
O ději se nemá cenu vůbec zmiňovat ten nehrál v žádným pátku velkou roli a o tomhle to platí dvojnásob.
Co se týče atmosféry tak musím bohužel říci, že není zrovna kdovíjaká, kde se hrabe na předchozí díly, kdy diváci pomalu nedýchali.

HODNOCENÍ: Tento pátek jistě nedopadl tak jak bychom chtěli, ale pořád to je v rámci žánru slušná podívaná. Jason řádí, krev teče, puberťáci umírají, jen to už prostě není ono, už to není jako dřív, jako předchozí díly. Bohužel atmosféra už je ta tam, ale stále je to koukatelné i přesto, že se jedná o slabší pokračování. Ovšem co následuje po tomto dílu to se už nedá označit za pátek 13. to už je sto procentní hrůza, ale v jiném ohledu než bychom chtěli. Jason jde do pekla je absolutně nekoukatelný a se sérií to nemá už nic společného tak o tom nebudu ani dále psát.

HODNOCENÍ SÉRIE: Friday the 13.th je v rámci žánru nejlepší co lze vidět a co jsem viděl. Hlavní hrdina této série Jason se stal hororovou ikonou. Bylo tu mnoho podobných filmů, ale málo který se Friday the 132.th přiblížil, o překonání nemůže být vůbec řeč. Tato série v 80. letech udávala směr hororu a patří rozhodně k tomu nejlepšímu co 80. léta vyprodukovala. Kdybych ji měl hodnotit procentoálně tak 1-4 díl by dostal 100% a 6-8 díl 85%. Podle mě jednoznačně nejlepší série všech dob.

pátek 13. listopadu 2009

PROKLETÍ SMRTI

Prokletí smrti natočil Mario Bava a ten kdo tohoto pána zná alespoň trochu tak mu musí být jasné co asi uvidí. Mario Bava je Mistr ve svém oboru, který má na svědomí temnou a atmosferickou Svatyni a mnoho dalších atmosferických hororů. Prokletí smrti je italský gotický horor ve kterém najdete vše co do takového filmu patří. Divák se může těšit na věčnou všeoklopující mlhu, rozpadlé hrady, opuštěné hřbitovy, duchy. No prostě sto procentní gotika při plné síle.

http://www.youtube.com/watch?v=k5pEoRbXyE8

Děj se odehrává v 17. století někde v Transylvánii v odlehlý vesničce, ve které jsou její obyvatelé ještě tak pověrčivý, že nosí talismany, mrtvým vkládají do srdcí mince, aby nalezli věčný klid a člověk by se ani nedivil kdyby na dveře věšeli česnek proti upírům, ale o ty v tomhle filmu nejde, i když se děj odehrává v Transylvanii která se jinak upíry jen hemží. V tomto případě jde o něco jiného a to o to, že vesnička je sužována tajemnými úmrtvými, která mají něco společného s mrtvou holčičkou která se obětem před jejich smrtí zjeví a do hrobu jim pomůže, jelikož se mu do něj nikomu dobrovolně nechce. No a právě sem přijíždí lékař Paul Eswai kterého povolal inspektor vyšetřující zdejší úmrtí. Nebude mít ovšem lehkou práci, protože lidé jsou pověrčiví a lékař s inspektorem narážejí jen na zeď mlčení a mrtvých přibývá...
Každý hororový fanoušek si tento film jistě užije. Divák ovšem nesmí čekat gejzíry krve, ty tu opravdu nenajdete. Co tu ovšem najdete tak je opravdu hustá a temná atmosféra na každém kroku a v každé vteřině. Mě jako fanouška hororu to plně uspokojilo a po celou dobu trvání filmu jsem si opravdu chrochtal blahem. Prokletí smrti mě opravdu dostalo, jedná se skutečně o špičku v žánru. Slabším povahám tento film nedoporučuji sledovat v noci o samotě.

Pokud bych měl vybrat nejděsivější scénu tak to opravdu nevím, protože celý film je pořádně děsivý od začátku do konce, ale nejspíš části odehrávající se ve vile Graps. Co se týče hereckých výkonů tak jsou opravdu na dobré úrovni a divák to hercům docela i věří a o postavy má opravdu strach což nebývá zvykem.


Prokletí smrti je prostě perfektní, téměř dokonalý gotický horor u kterého se budete určitě bát, ale zároveň i bavit. Rozhodně by neměl chybět ve sbírce žádného hororového fandy. Tato gotická hrůza vás prostě chytí a už nepustí.

sobota 7. listopadu 2009

HELLRAISER: INFERNO

Hodně bych se divil kdyby se tu našel někdo kdo by neznal hororovou sérii Hellraiser, každý už jistě alespoň jeden díl viděl. Všichni znají hlavního šéfa Pinheada a jeho partičku Cenobitů. Když jsem začínal na tomto blogu tak jsem psal o původním, legendárním prvním dílu který vlastně celou sérii nastartoval. Tentokrát se trochu zaměříme na pátý díl- Hellraiser:Inferno

PEKELNÁ HRŮZA SE VRACÍ!!!

Příběh se točí kolem detektiva Josepha Thorna který není zrovna žádný svatoušek- pohybuje se na hraně zákona, mlátí svého informátora, bere drogy, vydírá kolegu, podvádí svou manželku s děvkama. Jednoho dne se, ale vše změní, to když na místě jedné brutální vraždy najde tajemnou kostku. Když ji otevře tak se pro něho vše změní. Vidí podivné výjevy ve kterých se objevují lidé bez tváří kteří nejsou nic jiného než obávání Cenobité podřízení samotného Pinheada. Navíc začne přibývat roztrhaných mrtvol háky u kterých se vždy objeví uřízlí prst ještě živého dítěte. Vše ukazuje, že v tom má prsty jakýsi inženýr a tak se detektiv Thorn vydává po jeho stopě, ale netuší, že to je cesta bez návratu jelikož na jejím konci se musí střetnout se samotným démonickým Pinheadem...

Jelikož předchozí díl nesplnil očekávání a zdálo se, že série jako taková je u konce s dechem, že už využila všechen svůj potencionál, vydal se Hellraiser: Inferno úplně jinou cestou, je to v podstatě temná, hodně temná detektivka s hororovými prvky. Cenobyté se v celém filmu bohužel jen mihnou, ale vždy když se objeví tak to je znát a atmosféra náležitě zhoustne. Samotný Pinhead se objeví bohužel až na samotný závěr. Závěr s Pinheadem je opravdu vynikající, patřičně temný a deprimující.
Co se týče postavy Josepha Thorna tak je patřičně nesympatická a jeho utrpení mu každý jistě přeje. Je opravdu skvěle zahrána Craigem Shfferem.
Pokud jde o Pinheada tak toho opět skvěle ztvárnil Doug Bradley jen škoda, že dostal tak málo prostoru.
http://www.youtube.com/watch?v=59_ESuScG3c
Mírně zklamán jsem byl ovšem z Cenobitů, jejich masky byli opravdu až moc obyčejné, Cenobitům z prvních třech dílů nesahají ani po kotníky.
Pokud jde o nejlepší scénu tak ta je rozhodně závěrečná show s Pinheadem.

Hellraiser: Inferno je v pořadí již pátý díl démonické ságy o magické kostce a o Pinheadovi s jeho Cenobity. V tomto díle si ovšem Pinheada a jeho pomocníky moc neužijeme, objeví se pouze na pár minut a tím to končí, kde jsou ty časy kde se objevovali v průběhu celého filmu jako v prvních třech dílech. Je to opravdu škoda jelikož tato série na Pinheadovy a cenobitech stojí a padá, ale v tomto případě to ještě tolik nevadí jelikož příběh je dobrý a atmosféra je též dobrá a patřičně temná. Jako pátý díl série to není špatný, ale mohlo by to být i mnohem lepší. Na první tři díly to samozřejmě nemá, ale je to mnohem lepší než nepovedená, roztahaná a divná čtyrka. Jako temná detektivka to je ovšem vydařené takže celkové hodnocení je asi toto. Vydařená temná detektivka s prvky hororu a hlavně výborným Pinheadem.

neděle 1. listopadu 2009

FREDDY VS. JASON

Hlavní postavy tohoto filmu jistě není třeba přestavovat, jsou to samozřejmě naši hrdinové koumák bavič Freddy s břitoidní rukavicí a nejlepší hokejista na světě s potřebou vše živé ve své blízkosti pozabíjet Jason. O ději se nemá cenu moc zmiňovat, protože v něm nejde o nic jiného než o Freddyho a Jasona a o jejich práci a vzájemný souboj na který jsou jistě všichni zvědaví. Na ničem jiném nesejde, vše ostatní je vedlejší a nedůležité i všechny ostatní postavy jsou mimo, což samozřejmě nikomu vadit nebude, mě to tedy nevadilo v nejmenším.

Jak jsem už napsal příběh je vskutku jednoduchý. Jelikož se zdálo, že Freddy je neporazitelný a šíří se jak nějaká infekce tak se ho i jako infekci pokusili porazit. Každého kdo se s ním setkal nebo o něm jen slyšel šoupli do cvokárny a dopovali ho prášky proti snění. Nakonec se jim to podařilo a na Freddyho se zapomnělo, ale ten to samozřejmě tak nenechal a udělal vše pro to, aby se na něj opět vzpomnělo, narazil totiž na Jasona, jehož využil k tomu aby se mohl vrátit a, aby zase začala legrace. Jenže když se Jason jednou pustí do svého krvavého díla tak už jen tak nepřestane a tak je jasné, že se naši hrdinové musejí střetnout a vítěz zabije všechny...
Freddy opět kraluje svými kousky plné jeho osobitého černého humoru, zatím co Jason je opět jak mašina na zabíjení a nic a nikdo si před ním nemůže být jistý jelikož za ním opět zůstávají pěkně krvavé stopy. Fanoušci obou borců budou jistě spokojeni i když atmosféra filmu spíše připomíná noční můru než pátek 13.. Pokud jde o krev tak té tu je opravdu dost a ne že jen teče ona dokonce i stříká a to pořádně jen škoda, že je tak strašně digitální, ale to je jen malá vada na kráse. Nejlepší scény jsou samozřejmě ty ve kterých se objevují naší milí hrdinové, ale kdybych měl od každého hrdiny našich srdcí vybrat jednu tak by to byly asi tyto:
Hořící Jason jdoucí kukuřičným polem a následný masakr na párty v kukuřičném poli. U Freddyho to je mnohem těžší vybrat tu nejlepší protože jich má opravdu hodně. O první místo se dělí Freddy jako plavčík u Křišťálového jezera a Frddy rozmlouvající s černoškou a následné její zmasakrování Jasonem. Závěrečný souboj obou borců je kapitola sama o sobě, to je prostě paráda, je vážně masakrální, dokonalí, to je prostě jízda.
ZÁVĚR: Naprostá spokojenost, čekal jsem hodně, ale na konec mě to i tak dostalo a na konci mrtě rozsekalo. Pro fanoušky Freddyho tu je navíc překvapení a bonus v podobě flasbocků z různých dílů nočních můr- opravdu chytré a povedené. Závěrečný souboj je opravdu skvostně dokonalý a samotný závěr je jen třešnička na výborném dortu. Ať jste fanoušci serie tý nebo tý budete stoprocentně spokojeni a zaručeně si přijdete na své. Sice se nebudete bát ani chvilku, ale královsky bavit což byl také účel tohoto filmu.

Nejlepší hláška celého filmu: Freddy:TMAVÝ MASO, TO JE ŽRACO