sobota 20. března 2010

THE HOUSE OF THE DEVIL

Ne jeden hororový fanoušek se ptá kde jsou ty zlatý časy 70.-80. let kdy se točily horory plné plíživého děsu, atmosféry tak husté, že by se dala krájet nožem. Ano je to k pláči v dnešní době plné remaků, rači ani nemyslet. No a právě v této době se tu objevil z čista jasna horor the House of the Devil, aby nám připomněl jaký to byli zlatý časy v 70. a 80. letech .
Děj je v podstatě jednoduchý. Hlavní hrdinka Samantha je studentka vyšší školy a jako většina studentů trpí nedostatkem peněz a tak si občas přividělává jako chůva, ale kdyby věděla co ji tentokrát čeká tak by si to opravdu rozmyslela. Podivný stařec který si ji najme na hlídání své matky totiž patří do satanistického kultu který má s ubohou dívkou své vlastní temné plány...

The House of the Devil neskrytě čerpá ze subžánru strašidelných domů a nijak se za to nestydí, ale v žádném případě se nejedná o předělávku!!! Jedná se o skvělou napodobeninu atmosférických hororů přelomu 70. a 80. let. Jelikož jsem netušil o co v tomhle filmu půjde tak jsem k němu přistupoval jako k dalšímu lacinému klonu starých atmosferických filmů, kterých do dnešních dob bylo natočeno bezpočet a stále jich přibývá a tak jsem byl mile překvapen. Byl jsem svědkem toho, že když američtí filmaři chtějí tak jsou schopni vytvořit i plno hodnotný horor a ne jen další ze stupidních remaků.

V tomhle hororu hnedka zapomeňte na gejzíry krve i na laciné lekačky, tenhle film je naprosto o něčem jiném. Tady jde především o atmosféru, která je budována v dlouhých záběrech, takže žádná lekačka každých pět minut. Důležitou součástí budování napětí je i zlověstná hudba která opravdu nemá chybu, která divákovy zaručeně nažene husí kůži, zvláště když se za tísnivé hudby ozve nějaký tajemný zvuk, kroky či vrzání. Divák při sledování je opravdu napnutý jak struna a závěrečná čtvrthodinka je naprosto ozbrojující, je odměnou pro diváka, že vydržel to napínání nervů až do konce, který stojí opravdu za to.

HODNOCENÍ
V tomto případě se jedná skutečně o malý hororový zázrak v dnešním světě kde převažují remaky. The House of the Devil je mimořádně napínavá podívaná a podle mě jeden z nejstrašidelnějších hororů posledních let a naprostá špička minulého roku. Fandové atmosférických hororů a subžánru strašidelných domů mohou výskat a skákat radostí jelikož se jim do rukou dostal opravdu výborný zástupce žánru. Pro diváka a fanouška moderního hororu zvyklého na děj rychle plynoucího dopředu plného laciných lekaček, které divák často uhodne dopředu je tento horor úplným peklem a to doslova. Film se totiž ubírá ke svému konci pomalým tempem, atmosféra je budována pěkně pomaličku dlouhými záběry doprovázena tísnivou hudbou což samozřejmě není pro každého. Jedná se opravdu o naprosto úžasnou podívanou, které nelze téměř nic vytknout, co se týče té části odehrávající se v domě tak vůbec nic a satanistický rituál na konci už je jen třešničkou na dortu. Žádný hororový fanda by si neměl nechat tuhle hororovou exkurzy do 70. a 80. let utéct, stojí totiž opravdu za to.
Hodnocení je jasné
100%.

1 komentář:

  1. Hodnocení je jasné 100%????? Cože???? Jak muže někdo dát 100% filmu, ve kterém se 60 minut musí člověk užírat nudou, aby mohl vidět pár hororových scén...

    OdpovědětVymazat