sobota 13. března 2010

NOC S NABROUŠENOU BŘITVOU

Když začal zámořský horor pomalu upadat a začal mu docházet dech jelikož se začaly točit převážně remaky tak se naopak vzpamatoval a převzal štafetu evropský horor a to především Velká Británie, Španělsko a Francie odkud pochází právě Noc s nabroušenou břitvou.

Noc s nabroušenou břitvou nemá opravdu kdovíjak složitý příběh jelikož o ten v tomto případě opravdu nejde. Příběh se točí okolo dvou kamarádek Alex a Marie, které odjedou na venkov k Alexininim rodičům, aby měly klid na učení na zkoušky. Plány jim, ale překazí jeden hnusnej, sadistickej magor, který se u nich zastaví, vyvraždí celou Aleninu rodinu a ji unese. Marie na nic nečeká a vydává se zachránit svou kamarádku, ale má vůbec šanci proti takovému psychopatoj.
Tak to je vše o co v tomhle francouzském hororu jde, v něm jde především o gore, kterého tu je opravdu neskutečně moc. Jedná se v podstatě o evropskou odpověď na americké slashery, ale neskutečně krvavou a brutální. Gore má v tomto filmu hlavní roli, prakticky prostupuje a provází nás celým filmem.

Co se týká vraždícího magora tak ten je prvotřídní. Jezdí po okolí starou dodávkou, na palici má naraženou kšiltovku, na sobě špinavou kombinézu a po ruce vždy břitvu, která v tomto filmu jak už napovídá název hraje hlavní roli. Každému musí být už od pohledu jasné, že tohohle magora práce baví a to je práce značně krvavá. Morduje lidi obzvlášť brutálním způsobem a fotky svích úlovků si nalepuje na zrcátko v dodávce.

Tento film má na svědomí v té době ještě neznámí Alexander Aja, který tímto filmem všem vytřel krvavě zrak a ukázal všem co to je slasher po evropsku. Aja před ničím nezavírá oči a servíruje nám gore v tom nejbrutálnějším ražení, brutální vraždy v přímém přenosu, neskutečně brutální násilý, krví se nešetří a vše vypadá nechutně realisticky. Něco takového by v zámoří snad ani nemohlo vzniknout, ale jsme naštěstí v evropě a to navíc ve Francii kde je slovo cenzura sprostý slovo a tak se můžeme těšit na gejzíry krve takového množství, že se z toho někomu bude dělat špatně. Jak to vypadá tak se na hororové scéně objevil nástupce Fulciho, který si s krví a detaily nedělal také těžkou hlavu a díky tomu se proslavil stejně jako Aja v dnešní době. Doufejme, že mu to vydrží. Zatím má dobře našlápnuto jelikož se mu podařili další dvě pecky po sobě a to Hory mají oči a Zrcadla.

Tahle francouzská řezničina má několik opravdu vyloženě děsivých momentů např. hlava uražená skříní, podřízlej krk břitvou v detailech atd. Aja se nezastaví před ničím ani před zabitím malého dítěte. Pořádně mrazivá je i scéna na benzinové pumpě. Určitě bude mnoho takových kteří tento film nedokoukají do konce a abych řekl pravdu tak se jim ani nedivím.

HODNOCENÍ
Heute Tenision je rozhodně jeden z nejlepších hororů nové dekády- rozuměj rok 2000 a vejš. Své americké kolegy jednoznačně převyšuje o několik tříd ať to vezmeme z jakého koliv pohledu. Jedná se skutečně o řezničinu první třídy, vrchol žánru posledních let. Jednoznačně je určen pro fandy gore, ty budou skákat radostí ostatní buďte obezřetnější nemuselo by to dopadnout dobře. Je to opravdu velice brutální film, který na diváka nebere vůbec žádné ohledy. Krev tu stříká na všechny strany, je jí tu tolik, že by se v ní divák utopil. Film nabízí několik opravdu mrazivých scén při kterých divákovi naskočí husí kůže a už se jí do konce filmu nezbaví. Aja předvedl co v něm dříme za talent a jen doufám, že nás opět překvapí dalšími kousky, a že nesklouzne do průměru jak se to stalo již mnohým před ním.
100% jasná volba

Žádné komentáře:

Okomentovat