pátek 5. března 2010

BRIDES OF DRACULA(1960)

Mladá učitelka Marianne je na cestě do dívčí školy někde v Transylvanii. Cestou, ale zastaví u jednoho hostince, aby se posilnila na zbytek cesty. Kočí s kočárem ji ovšem ujede, no nedivte se blíží se soumrak a jsme v Transylvanii a i když je Dracula již mrtev, z upírů mají zdejší lidé stále nahnáno. V hostinci se setkává se starou hraběnkou Meinsterovou která ji pozve k sobě na zámek a taková nabídka se samozřejmě neodmítá. V zámku Marianne zjistí, že baronka drží svého syna jako vězně na řetězu a tak mu pomůže na svobodu. To, ale neměla dělat jelikož hrabě Meinster je ve skutečnosti upír, který se své matce okamžitě pomstí a vydá se na další lov. Marianne ho jde hledat do lesů kam zmizel, ale ztratí se. Naštěstí ji objeví doktor Van Helsing a doveze ji do dívčí školy, která se krátce na to stává lovným revírem upířího barona. Naštěstí tu je Van Helsing který si ví rady. Bude ovšem tentokrát rychlejší než baron a nebo se Marianne stane další baronovou nevěstou?

Brides of Dracula natočil Terence Fisher který má za sebou ne jeden horor od společnosti Hammer např. Horror of Dracula, Mummy, Curse of the Werewolf a mnoho dalších. Většinou do svých filmů obsazoval tehdejší horrorstars Hammeru Petra Cushinga a Christophera Leeho což už samo o sobě zajišťovalo kvalitu. A ne jinak to je v tomto případě i když tu nehraje Christopher Lee, ale pouze Peter Cushing, ale to bohatě stačí.
Hlavní upír, upíří baron Meinster v podání Davida Peela se povedl, je dostatečně démonický a stylový. Jednoznačně dobrá volba a náhrada za hraběte Draculu i když jeho kvalit zajisté nedosahuje, ale i přes to více než dobrá volba.

Peter Cushing je opět výborný a opět potvrzuje, že jeho Van Helsing je jednoznačně ten nejlepší. Jeho souboje s baronem Meinsternem jsou výborné a patří k tomu nejlepšímu v této Hammerovské upířině. Konečná likvidace upířího barona je vskutku povedená, zneškodnit upíra pomocí stínu lopatek mlýna ve tvaru kříže, tak to tu ještě nebylo.
Draculovi nevěsty jsou klasickým upířím hororem od společnosti Hammer se všemi klady co k tomu patří- vynikající hudba skvěle do provádějící děj, pěkné prostředí- baronův zámek, vesnička s hostincem, lesy. Největším plusem je ovšem výborná atmosféra procházející celým filmem.

HODNOCENÍ
Brides of Dracula je klasická upířina od Hammeru což samo o sobě už zajišťuje kvalitu. Jedná se samozřejmě o nadprůměrnou upířinu z doby kdy se točit upířiny uměly bez digitálních triků a hektolitrů krve. Chuťovka pro všechny milovníky starých upířích filmů. Má to charismatického hlavního padoucha, pěknou přírodu, pořádnou atmosféru. No má to prostě vše co mít má, aby se divák bavil a divák se zaručeně bavit bude. Já se bavil náramně od začátku až do konce. 85%

Žádné komentáře:

Okomentovat