pondělí 1. března 2010

HALLOWEEN(1978)


Michael Mayers, jistě se nenajde nikdo kdo by nevěděl o koho se jedná. Každý ihned ví co si s tímto jménem spojit- no jasně to je ten borec v bílí masce a s dlouhým kuchyňským nožem v ruce. Z Michaela Mayrse se stala hororová ikona srovnatelná s Freddym , Jasonem či Pinheadem, ale jak to všechno začalo? Tak o tom právě vypráví první díl dlouhé Halloweenské série.
31. října 19693 v Haddonfieldu v předvečer všech svatých šestiletý Michael Myers brutálně zavraždí svou sestru dlouhým kuchyňským nožem. Po tomto činu je zavřený v psychiatrické léčebně odkud, ale po patnácti letech utiká do svého rodného městečka Haddonfieldu na Halloween. Michaelemu je ovšem v patách jeho psychiatr doktor Loomis, kterému je jasné, že dokud je Michael na svobodě tak bude vraždit. V pátrání mu pomáhá místní šerif, ale je jen otázkou času kdy se objeví první mrtví...
Tento příběh každý zná, příběh ve kterém Michael promění Halloweenskou noc své sestře Laurii a jejím přátelům v peklo. Ve své době patřil Halloween k těm nejatmosféričtějším a tím pádem i k nejstrašidelnějším filmům, čímž zůstal dodnes jelikož na své strašidelnosti nic neztratil do dnešních dnů.
Halloween měl v 80. letech neskutečnou popularitu a sklidil obrovský úspěch i přes hrozivě drtivou kritiku ze všech stran. Byl komerčně tak úspěšný, že se stal základem pro dlouhou sérii jež se zatím dočkala 10. dílů. Halloween se prakticky stal základním kamenem pro jednu odnož hororu pod názvem slasher, který se od té doby stal velmi populárním.
Tento hororový skvost má na svědomí hororový génius John Carpenter, který si k filmu udělal i vlastní hudbu, musím říci, že geniální bez které by nebyl Halloween Halloweenem. Hudba je vážně nářez, divákovy při ní běhá mráz po zádech. Od té doby se stal Carpenter hororovým géniem který stvořil několik parádních pecek např. Mlha, Věc či Vládce temnot.
Samozřejmě, že k úspěchu filmu dopomohlo i skvělé herecké obsazení především Jamie Lee Curtis která zahrála v několika hororech a stala se vřískající královnou 80. let zcela zaslouženě- hrála třeba v Mlze, HalloweenII., Halloween H20 atd.
Halloween se stal kultovním hororem a na tom už nikdo nic nezmění. Jednoznačně patří k těm nejlepším hororům, které byli kdy natočeny a rozhodně si naši pozornost zaslouží.

Série se dočkala těchto dílů:
HALLOWEEN (1978)
HALLOWEEN 2 (1981)
HALLOWEEN 3 (1983)
HALLOWEEN 4- THE RETURN OF MICHAEL MAYERS (1988)
HALLOWEEN 5- THE REVENGE OF MICHAEL MAYERS (1989)
HALLOWEEN 6- THE CURSE OF MICHAEL MAYERS (1995)
HALLOWEEN H20 (1998)
HALLOWEEN: RESSURECTION (2002)
HALLOWEEN I.
HALLOWEEN II.


HODNOCENÍ
Jednoznačně se jedná o jeden z nejlepších hororů vůbec, diváci při jeho premiéře museli v kinech nadskakovat ze sedaček jelikož obsahuje několik opravdu strašidelných scén. Halloween patří mezi moje nejoblíbenější filmy a tohle místo si jednoznačně zaslouží. Má geniální hudbu, dokonalého záporáka v bílé masce. Divák má příležitost vidět zrod slasheru a i když se film neutápí v potocích krve tak dokáže i přesto pořádně vyděsit. Je prostě vidět, že Carpenter své práci rozumí, a že ho baví. Tento film by si neměl nechat žádný hororový fanda nechat ujít.
Hodnocení je samozřejmě jasné 100%.

4 komentáře:

  1. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when
    opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!


    Also visit my web blog vaga

    OdpovědětVymazat
  2. Heya just happened upon your blog from Bing after I typed in, "Blogger: hororov" or perhaps something similar (can't quite remember exactly). In any case, I'm pleased
    I found it simply because your subject material is exactly what I'm looking for (writing a university paper) and I hope you don't mind if I gather some material from here and I
    will of course credit you as the source.
    Thanks.

    Here is my page ... lonesome.bravesites.com

    OdpovědětVymazat
  3. I’m not that much of a internet reader to be honest but
    your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. All the best

    my web page ... blog

    OdpovědětVymazat
  4. Hey vеry nice blog!! Man .. Eхcellеnt .
    . Superb .. I will bookmаrk your websitе and takе the feedѕ аdԁitionallу?
    I'm glad to seek out so many useful information here in the put up, we want develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

    Stop by my blog; ipad repair malaysia

    OdpovědětVymazat