sobota 14. února 2009

FREDDYHO NOČNÍ MŮRY 1. ČÁST


Není to až tak moc dávno co se mi do rukou konečně dostal první díl legendární horrorové série Nightmare on Elm Street, který jsem nemohl tak strašně dlouho sehnat. Je to až s podivem, ale tato série u nás do dnešního dne na DVD vůbec nevyšla. Distributuři by se měli stydět. K sehnání je pouze v zahraničí, kde už vyšli všechny díly dokonce ve speciálních edicích ovšem bez české podpory, takže celkem k ničemu.
Nakonec jsem se rozhodl, že napíšu tento článek o životní dráze našeho milého Freddyho skrz celou sérii. Všichni zapálení horroroví fanoušci už Freddyho jistě znají, ale pro případ, že by tu snad byl někdo kdo by ho neznal tak začneme pěkně od začátku.

Kdo to vlastně ten Freddy Kruger je?
Freddy Kruger byl vrah malých dětí, které zabíjel pomocí své břitoidní rukavice, kterou si sám vyrobil. Než ho ovšem dopadli, tak si jeho břitoidní rukavice pochutnala na nejméně 20 dětech. Kupodivu nebyl odsouzen a tak rodiče vzali spravedlnost do svých rukou a Freddyho v jeho kotelně upálili. Právě proto má tak strašně popálenou tvář. Timto činem ovšem stvořili něco mnohem horšího. Stvořili nebezpečné monstrum, ale hlavně jednu velkou horrorovou legendu. Od těch dob Freddy děsí své oběti ve snech, čímž se očividně baví. A když si se svou obětí pohraje do sytosti, tak ji nějakým vychytaným způsobem zabije. Freddyho strašení je ovšem okořeněno pořádnou porcí černého humoru, díky kterému se stal tak legendární a proč ho máme všichni tak rádi. Co se týče jeho vyzáže tak je vskutku geniální. Strašlivě popálený obličej, na hlavě černý klobouk, pruhovaný, červený, vánoční svetr a samozřejmě na ruce břitoidní rukavice, která má na svědomí ne jeden lidskej život. Nesmíme ovšem hlavně zapomenout na jeho nekonečnou zásobu hlášek, které jsou sami od sebe zbraní. Takového krasavce si prostě musí každý zamilovat.

Série se na konec dočkala těchto dílů:
Nightmare on Elm Street
Nightmare on Elm Street: Freddys Revenge
Nightmare on Elm Street: Dream Warriors
Nightmare on Elm Street: Dream Master
Nightmare on Elm Street: Dream Child
Freddys Dead: The Final Nightmare
New Nightmare

Prozatím poslední Freddyho vystoupení bylo v mega řezničině Freddy vs. Jason, které ovšem se sérií jako takovou nemá nic společného, samozřejmě až na fešáka Freddyho.
A nyní se už ovšem podívejme na jednotlivé díly trochu podrobněji.

NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)
Už při počátečních titulkách musí být každému jasné, že se mu do rukou dostalo něco zcela vyjimečného a také tomu tak je. Dostal se mu totiž do rukou film, který navždy změnil tvář horroru. První díl horrorové série Nightmare on Elm Street je rozhodně nejlepší a nejděsivější z celé série. Na rozdíl od svých pokračování je tento čistokrevným horrorem. Poprvé se tu setkáváme s budoucí ikonou horrorového světa s Freddym Krugerem. Jen co se objeví, tak divákovi naskočí husí kůže. Co teprve potom když při pronásledování svých prvních obětí předvede něco ze svého arzenálu děsu a vynalézavosti. Jako příklad uvedu třeba odříznutí svých prstů břity své rukavice, stažení kůže z obličeje, či vylejzání červů z poraněného (proříznutého) hrudníku. Ovšem co mě dostalo ze všeho nejvíc a na co nikdy nezapomenu tak byla první Freddyho vražda- Freddy vleče svou oběť po stěnách a stropu ložnice, to je prostě mazec.
Kdo chtěl vždy vědět proč Freddy vypadá tak jak vypadá a proč nosí na ruce rukavici s břitvami tak ten se to vše dozví, právě v tomto úvodním díle.

Poprvé se nám tu objevují děti recitující říkanku o Freddym:

jedna, dvě Freddy si pro tebe jde
tři, čtyři raději zamkni dveře
pět, šest do ruky vem kříž
sedm, osm chytne tě když spíš
devět, deset už nikdy se nevzbudíš
Nyní už ovšem něco k samotnému ději filmu. Nancy a její přátelé prožívají noční můry ve kterých se jim zjevuje fešák Freddy, který se tímto způsobem mstí za své ugrilování v kotelně. Jeho reje samozřejmě probíhají v jeho rodném městě Springwood v Elm Street. Od toho také název filmu. Freddy samozřejmě, aby nevyšel ze cviku a hlavně, aby jeho břitoidní rukavice nezrezivěla nedostatkem mladé krve, přitlačí na pilu a první mrtví na sebe nenechají dlouho čekat. Takže děj filmu je zcelku jasný. Nanci a její přátelé vs. Freddy= válka na život a na smrt, nutno podotknout, že díky Freddyho vychytávkám, velice zábavná válka.

Vrcholem filmu je závěrečné střetnutí mezi Freddym a naší hrdinkou Nancy, která dá Freddymu pěkně zabrat. Hořící Freddy běhající po domě je toho důkazem a vypadá to opravdu dobře.

Samotný závěr už je jen třešničkou na dortu.
Tuhle pecku samozřejmě nenatočil nikdo jinej než slavný Wes Craven, který natočil třeba skvělé Hory mají oči, Vřískot, Upír v Broklinu či nepříliš povedené Prokletí. Skvělou Freddyho masku má na svědomí masker Kevin Yeagher jenž má za sebou neméně vynikající práci na Chuckym, známé zabijácké panence ze série Dětská hra.



NIGHTNARE ON ELM STREET: FREDDYS REVENGE (1985)

Už jen kvůli obrovskému úspěchu bylo jasné, že vznikne pokračování. V roce 1985 se diváci mohli znovu kochat Freddyho dobrodružstvými. Jak to ovšem dopadlo? Stojí pokračování za to? Jak se Freddyho návrat povedl? Tak na tyto otázky se pokusím odpovědět.


Abych pravdu řekl, tak druhý díl začíná opravdu skvěle. Freddy jako řidič školního autobusu. Mazec, skvělý, Paráda!! To zas bude maso řikáte si. Freddy to zas rozjede ve velkým stylu, jako v předchozím díle. Ale ono ejhle. Čím víc času ubíhá od úvodní scény, tím je každému jasnější, že tentokrát to nebude to pravé ořechové, že něco je špatně, a že se to se svím předchůdcem nemůže vůbec rovnat. Toto pokračování geniální jedničky je prostě úplně, ale opravdu úplně jinde a úplně o něčem jiném, než jsme čekali. Jediné co mají oba filmy společného tak je postava Freddyho a tím to prakticky hasne. Jediné co v tomto pokračování za něco stojí tak je jak jinak než Freddy a i ten občas působí přinejmenším tak trochu divně. Tento Freddy prostě není Freddy kterého známe z minulého dílu a kterého máme tolik rádi.
Film se prakticky točí kolem toho, že se Freddy chce skrz kluka Jessieho, který se právě nastěhoval do domu, kde dříve bydlela Nancy vrátit zpět. Zkráceně řečeno se chce prostě do něho vtělit a skrz něj pokračovat v zabíjení. To se Jessiemu samozřejmě nemůže líbit a tak prakticky celý film jde o to kdo z nich vyhraje boj o tělo.

Podle tohoto krátkého shrnutí děje jste jistě pochopili, že tento film jde úplně jinou cestou než jeho předchůdce. Podle mě tato cesta není zrovna nejšťastnějši, jelikož se z našeho Freddyho stává jen obyčejnej vraždič. Zkráceně řečeno Freddy už není Freddym.
Co se týče napětí tak to si bohužel moc neužijem. Atmosféra jedničky ta je tatam z čehož jasně vyplívá, že se u tohoto filmu nebudem kdovíjak bavit a nezachrání to ani Freddy, který má sem tam dobrou scénku. Prakticky z geniální jedničky nezůstalo víc než název.


NIGHTMARE ON ELM STREET III: DREAM WARRIORS


Freddy je zpět!! A je to návrat jak se sluší a patří. O proti slabšímu minulému dílu, který se opravdu moc nepovedl stoprocentní zlepšení. Uvidíme opět mrtvé děti skákající přes švihadlo a odřikavájící známou říkanku o našem milém strýčkovi Freddym. Freddy to rozjede ve velkém stylu, přesně jak to máme rádi. Navíc Freddy vytasí svou největší a zároveň nejničivější zbraň a to svůj černej humor. Tento díl je navíc obohacen o fantasy prvky, což z něj dělá něco naprosto úžasného a Freddymu tak poskytuje mnohem větší možnosti, stejně jako jeho potencionálním obětem. Je to prostě prvotřídní jízda. Freddy navíc aby nás pobavil se může přetrhnout a předvádí nám naprosto neuvěřitelné kousky, jako například přeměna na obřího Freddy-hada, zahraje si na loutkáře atd. Ovšem kdo by byl Freddy bez svých skvělých hlášek a v tomto díle skutečně perlí jednu za druhou. Nejlepší hláška je rozhodně po souboji s klukem který ho chtěl porazit kouzlem, jelikož ve snu byl velkým kouzelníkem.

Promiň chlapče, ale já nevěřim na pohádky Tentokrát se Freddy opravdu překonal.

Celý děj se prakticky odehrává v psychiatrické léčebně kde se sejdou oběti Freddyho nočních můr. Tentokrát se budete o každou Freddyho potencionýální oběť skutečně bát, jelikož všichni jsou takový simpatičtí, což většinou u podobných filmů nebývý zvykem. Takže tu máme v uzavřeném prostoru Freddyho a několik děcek a jak jinak to může dopadnout než pořádným masakrem. Freddy když se do něčeho pustí tak to udělá pořádně. Chlapečci a holčičky mají tedy velký problém a to právě Freddyho. Naštěstí pro ně jim na pomoc přichází Nancy, jediná přeživší z prvního dílu a tak zápas na život a na smrt může začít. Každýmu je naprosto jasné, že ve většině případů zvítězí Freddy, ale tak to už bývá.
Posuďte sami jak to Freddymu šlo: http://www.youtube.com/watch?v=_-Ki2Irt94A

Co se týče atmosféry tak ta je opět prvotřídní, téměř srovnatelná s atmosférou z prvního dílu. Neuškodila tomu ani lehce komediální vložka, právě naopak. Freddy vyděsí, pobaví a odejde, aby se opět mohl vrátit a znovu se rozjet jak mašina. A o to přesně jde, takže divák mPřidat obrázekusí být naprosto spokojený a těšit se na další Freddyho dobrodružství.


NIGHTMARE ON ELM STREET IV. DREAM MASTER

Tak nám pohřbili Freddyho ostatky a mysleli si, že se ho tím zbavili na vždy. Jenže Freddymu se jeho zábava v děšení a následné zprovození ze světa lidí líbilo a tak není divu, že se chtěl vrátit. K návratu mu tentokrát pomohl pes, který vyhrabal jeho ostatky. Freddy se tedy opět vrátil a zábava mohla začít. Samozřejmě, že si to nejdříve vyřídil ze smradama kteří přežili z předchozího dílu a hůrá na novou várku podobných smradů, kteří nečekají na nic jiného než na to, aby je Freddy nějakým pěkným, vynalézavým, ale hlavně zábavným způsobem zprovodil ze světa a tím nás diváky pobavil. Ovšem i tentokrát se mezi potencionálními Freddyho obětmy najde rovnocený soupeř. Tentokrát to je dívka Alice, která může lidi vtahovat do snu podobně jako Kirsty z minulého dílu a která se nebojí si to s Freddym rozdat na férovku. Jejich souboj v kostele je vážně to nejlepší z tohoto dílu- kung-fu Alice vs. Freddy. Vážně totální úlet.
Tento díl už ovšem nemá tak děsivou atmosféru jako minulé díly, ale to vůbec nevadí, jelikož hlavní pozornost je kladena na Freddyho a o toho hlavně jde. Jeho vtipky jsou naprosto dokonalé, dostává opravdu hodně prostoru a to je jedině dobře. Freddy má opět několik výborných scén, jako třeba učitel ve škole, návštěvník picérie pojídající picu s lidskýma dušemi či neviditelný Freddy. Je to prostě borec a opět střílí jednu hlášku za druhou, přesně tak jak to od něho čekáme. Divák z tohoto dílu nebude rozhodně zklamanej. Já byl spokojenej téměř na 100 procent, jen škoda, že to už nemá tu atmošku prvního a třetího dílu, ale i přesto skvělé.

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat