neděle 8. února 2009

UPÍŘÍ HORROR DŘÍVE A DNES

Tento horrorový žánr, jak je určitě všem jasné se nezabývá ničím jiným než notoriky kteří dávají přednost pryštící krvi z otevřené tepny před alkoholem. Každý jistě už nějakou tu upířinu viděl, buďto lepší nebo horší, ale určitě viděl. Ale jak to vlastně všechno začalo?

Všechno to vlastně začalo u F.W.Murnaua a jeho prvního děsivého zfilmování románu Brama Stokera Draculy v roce 1922. Název filmu byl Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens ( Nosferatu, symfonie hrůzy) a hlavní roli démonicky vyhlížejícího upířího hraběte si zahrál Max Schreck. Tento snímek si svůj název jistě zasloužil, když už ne kvůli ničemu jinému, tak kvůli zjevu hraběte Orloka rozhodně. Jehož dlouhé pazoury, holá ošklivá lebka a jeho tmavá silueta vynořující se z mlhy dokáže vyděsit i v dnešní době.
Tento děsivý horor z černobílé němé éry se dočkal i remaku v roce 1979 v režii Wernera Herzoga pod názvem
Nosferatu- Phantom der Nacht. V hlavní roli Orloka si zahrál Klaus Kinski a musím podotknout, že to vůbec nedopadlo špatně.
Inspirován tímto snímkem vznikl v roce 2000 téměř geniální film Ve stínu upíra. Film spekulující o tom, že hraběte Orloka hrál skutečný upír. Rozhodně film byl velkým překvapením.





















Po obrovském úspěchu Nosferatu, Eine Simphonie des Grauens, bylo samozřejmě otázkou času kdy vznikne nějaký podobný film. Museli jsme si ovšem počkat až do roku 1931 kdy se tohoto úkolu ujmulo studio Universal. V roce 1931 v ateliérech tohoto studia vznikla nesmrtelná verze Draculy s démonicky vypadajícím Belou Lugosim v roli upířího knížete Draculy. Na svědomí tento skvost světové kinografie měl Tod Browning. Ve stejném roce vznikla i Španělská verze, ale ta se nemohla té Browningově rovnat. Především proto, že ji chyběl v roli Draculy neskutečně uhrančivý Bela Lugosi. Po Draculově úspěchu samozřejmě netrvalo dlouho a vznikla v rámci Universalu jeho pokračování. Nejdříve to byla v roce 1936 Draculas Daughter ( Draculova dcera), následována v roce 1943 Son of Dracula ( Draculovým synem) a završením byl House of Dracula (Draculovým domem) v roce 1945. Fanoušky jistě potěší, že již před časem vyšla u nás za pěknou cenu kolekce od Universalu kde všechny tyto filmy najde.



Další studio které se upsalo horroru, ale především Draculovi a upířímu žánru bylo britské studio Hammer. V roce 1958 vznikl výtečný Horror of Dracula jeden z vrcholů produkce této společnosti. Draculu si zahrál Christopher Lee a Van Helsinga si zahrál Peter Cushing, což je vůbec ten nejlepší představitel Van Helsinga vůbec. Christopher Lee po té na nás vycenil své špičáky ještě několikrát a to v těchto filmech:


  • Dracula: Prince of Darknes (1966)
  • Dracula Has Risen from the Grave (1968)
  • Taste the Blood of Dracula (1969)Scars of Dracula (1970)
  • Count Dracula (1970)
  • Dracula A.D. 1972 (1972)
  • The Satanic Rites of Dracula (1974)


Studio Hammer ovšem netočilo jen upíří filmy s Draculou a Christhoferem Leem. Natočili mnoho jiných upířích filmů bez Christophera Leeho jenž se stal nejobsazovanějším hercem do role Draculy.
Natočili třeba výtečné Vampire Lovers (1970), které je skvělou atmosférickou podívanou přesně v Hammerovským duchu (plíživá všudepřítomná mlha a k tomu skvělá atmosferická hudba), a nebo Vampire Circus (1972) od Roberta Younga či The Brides of Dracula(1960).

Samozřejmě, že upíří horrory netočilo jen studio Hammer, ale i mnoho dalších. Díky tomu vzniklo mnoho výborných snímků. Jako příklad uvedu třeba Dracula (1979) a nebo Lemora: A Childs Tale of the Supernatural- velice zvláštně pojatá upířina, ovšem dobře natočená.
V roce 1985 vznikl komediálně pojatý Fright Night ve kterém zjistíme, že šmírovat sousedy se opravdu nevyplácí. Zvláště když naším sousedem je upír.
Neark Dark z roku 1987 patří rozhodně k tomu nejlepšímu co ke konci 80. let vzniklo.


Nesmíme ovšem zapomenout ani na náš příspěvek do tohoto žánru a to na film Upír z Feratu (1981) od Juraje Herze o autu které jezdí na krev. Ve filmu si zahráli třeba Jiří Menzl a nebo ještě mladá Dagmar Havlová.
Nyní už ovšem nechme minulost minulostí a přenesme se do doby nám mnohem blizší.


UPÍŘÍ FILM V DNEŠNÍ DOBĚ
Jak je na tom vlastně upíři film v dnešní době? Točí se ještě nyní upíří filmy a nebo už jim odzvonilo. Naštěstí se upíří filmy pořád točí a není to vůbec špatné, zvláště v poslední době,ale vezměme to pěkně popořádku.


Začneme jak jinak než u znovu oživení legendy Draculy. Znovuzrození Draculy měl na svědomí F.F.Coppola. A jak Draculův návrat dopadl? Já vlastně ani nevím. Coppolův Dracula publikum rozdělil na dva tábory. Jedna část publika Coppolovi nemůže přijít na jméno co provedl s Draculovým charakterem, že z něj udělal v sebelítosti se utápějící trosku bez jakéhokoliv charisma. Druhá část by ho naopak nejraději vynesla za vizuální podobu a herecké obsazení rovnou do nebe, kdyby to šlo. Já abych řekl pravdu tak se cítím být někde mezi nimi. Není to nejhorší, ale mohlo to být daleko lepší. Coppolův Dracula zůstal vlastně na půl cesty, průměrné zpracování legendy ovšem ze skvělou vizuální podobou. Takový Dracula z roku 1979 se mi rozhodně líbil o mnoho víc.



Když už jsme u toho Draculy tak to vezmu všechno při jednom. Co se týče jeho tak byla dokonce natočena trilogie jejíž první díl se stylově jmenoval Dracula 2000. Poté následoval Dracula 2: vzkříšení a trilogii uzavíral Dracula 3: odkaz. K mému velkému překvapení to zas nedopadlo tak špatně jak se čekalo spíše naopak. Jednoznačně nejlepší díl je úvodní, Dracula 2000. Je tu zavedena nová teorie kdo to vlastně Dracula je, zajimavý pohled na jeho osobu. No prostě to nebylo vůbec špatné. Pokračování už bylo horší jelikož prakticky celou dobu filmu byl Dracula neschopen nějaké akce, ale ke konci filmu si to u mě napravil koncem a vykousnutím jednoho obličeje a třetí díl už je jak to bývá jen nastavovanou kaší. Sice nastavovanou kaší, ale celkem přijemnou kaší na kterou se dá dobře dívat a samozřejmě s klasickým šťastným koncem. Jak já ty šťastný konce miluju.





Světlo světa spatřil i Dracula 3000, ale to už opravdu bylo něco uplně jinýho a úplně jinde. To byl opravdu pořádnej mazec. Ten kdo tohle natočil tak musel bejt opravdu hodně sjetej, protože něco takovího se jen tak nevidí. Ten kdo ho jednou uvidí tak už na něj rozhodně nikdy nezapomene. Zvláště když divák zjistí, že se děj celého filmu odehrává ve vesmíru na kosmický lodi. To je opravdu jízda.

Nyní už, ale z úplně jinýho soudečku. Van Helsing z roku 2004 od Sommersona je opravdu našlapaný film, kde si to mezi s sebou rozdají upíři v čele s Draculou, Frankensteinovo monstrum,vlkodlaci a Van Helsing. I přesto, že film je přecpaný horrorovými postavami o horror se v žádném případě nejedná. Film to je naprosto úžasný u kterého se všichni budou stoprocentně bavit, což je jeho jasným cílem. Kdo chce vidět nejznámější horrorová nonstra po hromadě rak si rozhodně příjde na své.



V roce 1997 vznikl seriál s výstižným jménem Buffy, přemožitelka upírů, kde se to upíry jen hemžilo. Jelikož byl velmi úspěšný tak se na konec dočkal sedmi řad.

Do historie upířího filmu se zapsal i nekorunovaný král horroru John Carpenter se svými Vampires (1998). Tento Carpenteruv film byl ovšem přijat publikem celkem chladně i přes své jisté kvality. Mě si tento film ovšem zýskal především díky skvělému hlavnímu záporákovi Valekovi, který je naprosto dokonalí. Na konec vznikla ještě dvě pokračování, která ovšem původnímu filmu nesahají ani po kotníky.

Byla natočena ne zrovna povedená série Underworld ve které si to mezi sebou rozdávají upíři a vlkodlaci. Prozatím se dočkala tří dílů a to: Underworld
Underworld: Evolution
Underworld: Rise of the Lycans

K tomu lepšímu co bylo ovšem natočeno bezpochyby patří From Dusk, Till Dawn(1996). Na konec se z toho vyklubala trilogie. Ovšem nutno podotknout, že výtečná upíří trilogie, jelikož si zbývající dva díly udrželi téměř stejnou kvalitu jako jejich předchůdce.

Ačňárnu Bladeho jistě nemusím nikomu představovat. Kdo by také neznal černého upírobijce Bladeho, kterého si zahrál Wesley Snipes, a že mu šla práce pěkně od ruky. Blade měl takový úspěch, že vznikla ještě dvě pokračování. Přičemž v trojce si to Blade rozdal se samotným Draculou, nedopadlo to ovšem kdoví jak slavně.

V roce 2008 byl natočen upíří slaďák podle knižní předlohy Twilight (Stmívání). Takže romanticky ladění divák bude jistě spokojen, ale pro fanouška horroru nic moc.

A nyní konečně k tomu nejlepšímu co bylo v poslední době natočeno.

Jedna z nejlepších upířín posledních let je rozhodně 30. Days of Night (30. dní dlouhá noc). Naprosto dokonalá záležitost. Atmosféra je v tomto díle naprosto úžasná. Je tak hustá, že by se dala krájet. A upíři jsou naprosto perfektní. Brutální, nemilosrdní, přesně tak jak je máme rádi.

A na konec jednu lahůdku a to švédský horror Let the Right One In. Určitě jste si toho všimli, že se nám v poslední době severské země pěkně rozjeli a chrlí jednu pecku za druhou. A právě Let the Right One In je jednou z nich. Co se týče filmu tak je přímo famozní. V každém případě nejlepší upířina poslední doby. Naprosto dokonalá je hlavní dvojice hrdinů a to dvanáctiletého chlapce Oskara a přibližně stejně staré dívky Eli, která je ve skutečnosti upír. A právě tato malá upírka je přímo k nakousnutí. Ta mě opravdu naprosto odrovnala a vás jistě odrovná taky.


Žádné komentáře:

Okomentovat