sobota 14. února 2009

PRINCE OF DARKNESS (1987)

Jistě není mnoho těch kteří by neznali nekorunovaného krále hororu Johna Carpentera, jenž nám ne jednou málem způsobil infarkt. Ano, Carpenter se opravdu činil, zahrnoval nás jedním děsivým filmem za druhým. Má na svědomí třeba The Thing, Halloween a nebo právě Prince of Darkness o nějž právě teďka půjde.



Příběh tohoto děsivého horroru se odehrává ve starém kostele v Los Angeles, ve kterém starý kněz Loomis ve sklepení objevil nádobu obsahující záhadnou zelenou kapalinu žijící vlastním životem. Kněz si na pomoc pozve profesora Biracka, který s sebou přivede i své studenty. Profesor se studenty zjistí, že kapalina ve skutečnosti je esencí samotného Satana, ale to už je pozdě, jelikož Satanovi služebníci už dávno obklíčili kostel a každého kdo by chtěl z kostela odejít bez milosti zabijí. Ovšem i uvnitř kostela se již probudilo zlo ze spánku a ihned udeřilo. Boj na život a na smrt a hlavně o budoucnost světa začíná.
Podaří se profesoru Birackovi a jeho studentům zastavit povstávající zlo, a nebo se stanou jeho obětmi a součástí? Pokud chcete znát odpověď tak se musíte na tenhle atmosférický mrazivý horror podívat sami, určitě neprohloupíte.

Z tohoto hororu se stal zcela zaslouženě kult a to zcela oprávněně. Taková děsivá atmosféra se jen tak nevidí, navíc podtrhnutá geniální, temnou, depresivní hudbou.
Celým filmem prostupuje děsivá atmosféra a divák neví co má od dalších vteřin očekávat.

Film může nabídnout opravdu plno děsivých scén na které divák jen tak nezapomene a které způsobí opravdové mrazení v zádech. Od prvního ovládnutí studenta zlem, přes zombie snažící se dostat do skříně, kde se ukrývá jejich potencionální oběť, až po deprimující a temné vyvrcholení, kdy se chystá příchod vůbec toho největšího zla (mimochodem skvěle ztvárněného) na Zemi.
Úplný závěr je potom naprosto odzbrojující a depresivní. V každém zanechá nepříjemně mrazivý pocit naprosté úzkosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat