pátek 6. února 2009

ZAČÍNÁME+ HELLRAISER

Vítám vás na svém blogu, který jak už podle názvu jistě tušíte se bude zabývat jen hororem. A když myslím hororem tak tím myslím opravdu jen plnohodnotnými hororovými filmy, takže tu rozhodně nehledejte remaky, které podle mě nejsou plnohodnotné filmy, ale pouze jen zprznění dokonalého originálu, když jako příklad uvedu MLHU od Johna Carpentera tak to musí být všem jasné. Budete zde moci najít filmy z dob Beli Lugosiho (což byl, je a bude nejlepší představitel hraběte Draculy), z dob kdy se na nás z televizních obrazovek usmíval Christopher Lee se svím upířím šklebem, rozhodně se budu věnovat i 80. létům což bylo období pro horor víc jak plodné, zvláště když se v něm potulovali a proháněli maníci jako Jason, Michael či šprímář Freddy. To ovšem neznamená, že zde nenajdete i díla z dnešní doby. Budu se snažit aby na mém blogu každý týden přibil, alespoň jeden film. Takže jakýsi úvod máme za s sebou a nyní se můžu pustit rovnou do prvního skvělého kousku který se jmenuje HELLRAISER.


HELLRAISER 1987
Vzpomínám si ještě teď, že když jsem tento klenot hororové síně slávy viděl poprvé tak mě opravdu vyděsil. Po zhlédnutí jsem nemohl usnout a schovaný pod peřinou jsem čekal až se objeví Pinhead se svíma milejma kumpánama. Hellraiser jako film je skvělý, ale jako horor to je dokonalý dílo. Je to brilantně natočený děsivý horor s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. Je vidět, že Angličani prostě umějí horory točit, zvláště když k tomu mají dokonalou předlohu a Cliveho Barkera na režisérské stoličce. Clive Barker měl hlavně šťastnou ruku při obsazení hlavní (záporné) postavy skvělím Dougem Bradleym. Jeho zahrání hlavního záporáka bylo opravdu brilantní, geniální no prostě nejlepší jaký mohlo být. No řekněte sami není ďábelsky dokonalý?


Málokdy se stává, že by film překonal svou kvalitou knižní předlohu, ale v tomto případě se to opravdu podařilo. Ne zrovna malou vinu na tom nesou skvěle ztvárnění démoni, ty jsou prostě přímo dokonalý a každý je musí milovat od prvního okamžiku co je spatří. Hlavní zásluhu samozřejmě má Clive Barker, který se ničeho nebál a šel do zfilmování své literární předlohy na plný koule.
No a nyní konečně něco málo k popisu filmu. Celý děj filmu se vlastně točí kolem hlavolamu v podobě magické kostky. Jde o to, že kdo rozluští hlavolam tak otevře bránu do jiného světa, a přivolá na sebe Cenobity, což jsou bytosti, které úspěšnému řešiteli ukážou svou rozkoš skrz jeho utrpení, takže není opravdu o co stát. Ve skutečnosti je kostka past na lidi, aby se dobrovolně vydali peklu.

Náš příběh vlastně začíná ve chvíli kdy kostku otevře jistý Frank Cotton, který jen co kostku otevře tak skončí roztrhaný na kusy. Ovšem jen co na místo kde zemřel dopadne trocha krve jeho bratra, který se nastěhoval do jeho domu se svou ženou Julii, tak se mu podaří z pekla Cenobitům uniknout a vrátit se na svět mezi lidi. Ztratil, ale mnoho svalové hmoty a kůži. Na konec se mu podaří přesvědčit Julii ženu svého bratra, aby mu pomohla, protože neuvěřitelně rozzuření cenobiti mu jsou se svím vůdcem Pinheadem na stopě. A tak mu Julie přivádí osamocené muže na půdu, kde je zabijí a Frak střebává jejich krev čímž se z něj stává pomalu opět člověk. Do děje se zaplete i Kirsty Frankova bratra dcera, která nešťastnou náhodou také otevře kostku, ale která se s Pinheadem, vůdcem cenobitů dohodne, že je zavade k Frankovi a oni ji nechají být...
Tak to by bylo asi tak k obsahu vše a nyní něco k cenobitům. Vypadaj opravdu nádherně, masky jsou dokonalé a i když se objeví jen na chvíli celkově tak asi na 5 minut každý si je musí zamilovat, hlavně jejich vůdce Pinhaeda. Filmové scény ve kterých se objevují patří k tomu nejlepšímu co v tomto filmu lze vidět. Nejlepší scéna je rozhodně když se Kyrsty dohaduje s Pinheadem, to se prostě musí vidět.

A na konec, abych vás trochu navnadil tak několik obrázků.



Žádné komentáře:

Okomentovat