úterý 5. ledna 2010

NOSFERATU: EINE SYMPHONIE DES GRAUENS(1922)



Myslím si, že tento filmový klenot němé éry nemusím nikomu kdovíjak před stavovat. Jedná se o vrcholné dílo expresionismu a němého filmu vůbec protnutého symbolikou, hrůzou a děsem v takové míře, že i když je tento film starý skoro 90. let dokáže i dnes divákům dokonale nahnat husí kůži. Diváci už u něj sice neomdlívají hrůzou jak to bylo časté u jeho premiér, ale zaručeně ve vás zanechá známky nejistoty, filmové hrůzy a určitě vám naskočí husí kůže i dnes. Tento zaručený horor má na svědomí F.W. Murnau a natočil ho v roce 1922 podle literární předlohy DRACULA od Brama Stokera. Jelikož Murnau nezískal autorská práva od vdovy pana Stokera musel improvizovat a postavy přejmenovat takže tu nemáme hraběte Draculu, ale hraběte Orloga, místo Parkera tu máme Huttera, místo Miny upír zatouží po krvi Ellen a šíleného Renfilda nahradil ještě šílenější Knock. Nicméně příběh zůstal stejný, prakticky beze změn. Děj sice všichni fanoušci hororu moc dobře znají, ale pro pořádek ho tedy krátce popíšu.

Do Transylvanie přijíždí mladý právník Hutter, který tam byl vyslán majitelem realitní kanceláře, aby uzavřel obchod se záhadným hrabětem Orlogem. Obchod se týká prodeje starého schátralého domu, dalo by se říci spíše barabizny která navíc sousedí s Hutterovým domem. Hrabě Orlog je totiž upír a chystá se přesídlit do civilizovaného světa, kde by dál šířil svou morovou nákazu a obzvláště zatoužil po krvi Hutterovi snoubenky Ellen...
Jelikož se jedná o film němí tak jsou na celém filmu nejdůležitější herecké výkony na kterých film jako takový vlastně stojí. Nejdůležitější je schopnost herců zahrát své postavy, jejich charaktery děj filmu a to vše bez zvuku a jen pomocí svého hereckého umění a především mimiky, což se v tomto případě podařilo na výbornou. Podle mě byli výkony herců famózní, převážně skvělý Max Schreck a jeho děsivý hrabě Orlog . Řekněme si to na rovinu, nebýt jeho tak Nosferatu nebude ani z poloviny tak děsivý. Ostatní herci jsou také dobří, ale všichni jsou v Schrecově stínu.
Shreckeho hrabě Orlog je opravdu monstrum, které mě dokáže zaručeně vyděsit i dnes. Přitom nemusí nic dělat, stačí jen když se objeví, vždyť divákovy naskočí husí kůže jen když hraběte uvidí. Za všechno samozřejmě může jeho vzezření. Jeho podoba je vskutku démonická: plešatá hlava podobná krysí s ostrýma tesáky jako břitvy, vysoká hubená postava s dlouhými rukama zakončené neuvěřitelně dlouhými zakřivenými prsty- drápy, vyboulené oči dychtivě hledící na své oběti. No prostě nemrtvá bestie, nosferatu, upír jako z těch nejhorších nočních můr. Zcela nové, spíše staré jiné zpodobnění Draculy- žádné aristokratické chování, žádný charistmatický tvořící se hrabě který má slabost pro krásné vnadné dívky a jejich krev, prostě jen krvalečná bestie bestie, která chce jen krev a udělá pro to vše, beze všech oklik a romantických her.
Nosferatu je tak děsivý, že to snad ani víc nejde a v té době nešlo. Jelikož je celý film tak děsivý je opravdu těžké vybrat ten nejděsivější a zároveň nejlepší moment. Dalo by se říci, že nejděsivější moment je veškerá ta část filmu ve které se objevuje hrabě Orlog, vždyť i jen jeho stín dokáže pořádně vyděsit.
HODNOCENÍ: Nosferatu je zaručeně jeden z nejlepších hororů všech dob, ne příběhem, ne triky, ale svou filmovou hrůzou, děsivostí, ale především kvůli nejděsivějšímu ztvárnění upíra vůbec, díky monstróznímu Maxi Schreckovi, který se svým ztvárněním upíra zapsal do historie filmového hororu. Jedná se vlastně o průkopníka a praotce všech upířích filmů, který udává jasně pravidla žánru.
Film je naprosto úchvatná podívaná pro každého správného hororového fanouška, ne ovšem pro ty pro které je nejdůležitější hodně hnusné digitální krve, či hnusné digitální triky. Tohle je prostě kus filmové historie, začátek hororu, legenda mezi legendami. Krása pohledět.
Divák může ve filmu vidět i obraz tehdejší společnosti, dnešní společnosti- jedinci vysávající společnost a je jedno zda jde o nad přirozeného hraběte nebo o hamižného Knocka. To bychom už, ale šli moc hluboko, nás ovšem zajímá především ta hororová stránka filmu a ne ta sociální. Kdybych měl Nosferatu ohodnotit několika slovy tak musím napsat: excelentní, dokonalý horor, který divákovy spolehlivě nažene husí kůži i bez hektolitrů krve a triků. Jednoznačně povinnost. Každý hororový fanda by měl mít tento film zlatě zarámován na zdi nad postelí.

MÉ HODNOCENÍ: 100%

Pro čtenáře mého blogu tu mám menší překvapení a to plnou verzi Nosferatu, ale bohužel bez titulků. Takže kdo má chuť tak se může seznámit s praotcem všech upířích filmů. Doufám, že se budete bavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat