sobota 9. ledna 2010

WILDERNESS

Pustina patří do nové vlny hororu, tedy do té skupiny hororů od roku 2000 a vejš. Pustina navíc patří do té skupiny z Velké Británie kterou rozpoutal výborný the Decent. Otázkou je jen jestli se Pustina i povedla jako the Decent a nebo jestli se jedná jen o další nepříliš povedený horor, bez špetky atmosféry a originality jak je to v dnešních časech bohužel zvykem a jenž na nás filmové společnosti chrlí v takovém množství, že je člověk všechny nezaregistruje i kdyby se zbláznil.

Na začátku filmu si uděláme malou exkurzi do pasťáku mezi chovance, abychom se dozvěděli jak to tam chodí a jak pěkně se k sobě chovají. No chovají se tam k sobě opravdu moc ,,hezky,, zvláště k jistýmu Dennymu, který dostává takovou sodu, že si raději podřeže zápěstí než aby se těma šmejdama nechal šikanovat dál. No a jelikož tohle je už na vedení moc tak tuhle bandu grázlů od dýlera, přes sexuálního delikventa až po vraha pošle s dozorcem na pustý ostrov, aby si neřádi uvědomili cenu teplého jídla, lidského života a konečně utvořili kolektiv. Na ostrově ovšem narazí na druhou skupinu, tentokrát mladých delikventek, ale hlavně na neznámého, sadistického vraha, který umí vážně dobře střílet z kuše a navíc má vycvičenou smečku krvalečných psů. Z vrahouna se nakonec vyklube fotřík našeho mrtvého klučiny, který se chystá grázlum vysvětlit, že takhle se k jeho synovi chovat neměli, a že za to zaplatí, vlastní krví. Z našich delikventů se v tý chvíli stává lovná zvěř, která má jen pramalou šanci na přežití, jelikož jsou na ostrově odkud není jak utéct, kam se schovat a je jen otázkou času kdy je nelítostný mstitel dostihne...
Co se týče hlavních hrdinů tak mezi nima nenajdete jediného kladného hrdinu a vlastně jim jejich utrpení i přejete, grázlům mizerným, kteří se nezmění, ani když jsou v takovém průseru v jakém se ocitli.
Film jako takový je v podstatě klasická naháněná zabijáka a jeho obětí, jen je zasazena do prostředí ostrova s pěknou přírodou. Dalo by se říci klasický slasher posledních let, ale opak je pravdou. Tím čím se Pustina liší od většiny hororové produkce zejména té z Ameriky je brutalita a gore efekty. Zvláště gore je tu opravdu znát, žádné náznaky, tady na diváka stříká krev proudem, uhryzané ruce, ugrilování zaživa no prostě skutečná podívaná, pastva pro oči pro gore maniaky jak dělaná.

Hodnocení: Pustina mě stejně jako the Decent a Dog Soldiers mile překvapila. Byl jsem vážně nadšený a spokojený. Po dobu celého filmu jsem si chrochtal blahem a užíval užíval si krvavých scén. Taková brutalita se v poslední době moc nevidí a jejím tvůrcům za ní dík. Je prostě vidět, že evropský horor jasně kraluje hororovému světu a je jedno zda jde o Francouze,Španěly, severské státy či právě Velkou Británii jako v tomto případě. Kde se na ně hrabou jejich kolegové z USA s jejich trapnými remaky, kteří sice dostávají na své filmy několikrát více, ale výsledek je téměř nulový. Na tomto případu je jasně vidět, že na natočení dobrého hororu nejsou potřeba mít desítky milionů a hvězdné obsazení, ale úplně stačí mít jen dobrý nápad, pár průměrných herců a hlavně chuť natočit pořádný film pro fanoušky žánru.
Tento film jednoznačně doporučuji všem hororovým fandům, rozhodně nebudete litovat.
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat