čtvrtek 19. srpna 2010

LA TERZA MADRE (2007)

V roce 2007 se hororový svět dočkal zakončení čarodějnické trilogie o třech matkách od Daria Argenta. Dvě předchozí části byly atmosférické, plné okultismu, brutality, hororové lahůdky kde se krví rozhodně nešetřilo. Je jasné, že La Terza Madre šlo ve stejných šlépějích a je jen otázkou jak se mistru Argentovi podařilo zakončení trilogie v dnešní době.

Děj začíná na jednom hřbitově kde je objevena truhla pomalována magickými znaky. Truhla je odeslána do Říma do muzea na expertízu, ale jen co je otevřena tak je brutálním způsobem zavražděna pracovnice muzea která truhlu otevřela. A to je teprve pouhý začátek. V Římě se začínají množit sebevraždy, vraždy a všude se objevují černě oblečení vyznavači černé magie. Vše má na svědomí třetí matka, Matka slz, která se právě vrátila do Říma. Řím se pomalu řítí do záhuby a nebo se najde někdo dostatečně silný na to, aby zastavil Matku slz dřív než zlo zcela ovládne Řím?
La Terza Madre je opět prvotřídní atmosferický horor, přesně takový na jaký jsme od Argenta zvyklí. Žádné dlouhé úvody a jít rovnou na věc a pokud možno co nejbrutálněji, což v tomto případě Argento splnil na jedničku. Každý hororový fanda si tento nejnovější zářez z velké Argentovské filmografie pořádně užije, to je jisté. Najdete tu vše co od Argenta čekáte, pořádně hustou atmosféru, vynikající hudbu, pořádnou porci brutality- některé scény jsou opravdu až děsivý, to se prostě musí vidět. Krví a brutalitou se zde rozhodně nešetřilo a oči se před ničím nezavíraly a to je jedině dobře.
Hudba je opět vynikající a skvěle doplňuje děj a už tak hustou atmosféru. No prostě všechno šlape jak má a i herecké výkony jsou na úrovni. Především Asia Argento je opět výborná jako téměř vždy. Radost pohledět. Ovšem ani ostatní herci nejsou vůbec špatní a v žádném případě nesrážejí kvalitu filmu.

HODNOCENÍ
Ano Argento opět nezklamal a zase mě dostal, to se musí nechat. Závěrečná kapitola o třech matkách snad ani nemohla dopadnout lépe. Stejně jako u Suspirie a Inferna se jedná o neskutečně atmosférickej horor, prošpekovanej několika opravdu brutálníma scénama, které opravdu stojí za to a při kterých opravdu mrazí a to vše skvěle doplňuje hudba, bez které by to rozhodně nebylo ono. Prakticky po celou dobu se něco děje, divákovi naskakuje husí kůže a nudné části tu rozhodně nehledejte, protože tu vůbec nejsou. Hlavní čarodějnice vypadá opravdu dobře a závěr s ní stojí opravdu za to, to se prostě povedlo. Konečně pěknej neodfláknutej konec, rozhodně nejlepší z celé trilogie. La Terza Madre je v podstatě kombinací atmosféry a gore scén, je rozhodně na co se dívat. Je vidět, že Argento ještě pořád ví jak diváka vyděsit a co máme rádi. Hodnocení v tomto případě bude opravdu vysoké takže bych to viděl na takových 90%. Byla to prostě paráda, doufejme, že se od Argenta ještě něčeho dočkáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat