sobota 27. března 2010

THE TOXIC AVANGER

Společnost TROMA je v dnešní době mezi hororovými fanoušky pojem i když jak se může zdát tak nejlepší léta má za sebou. Společnost která točí filmy toho nejtěžšího kalibru plné hromad naděr, litrů krve a kilometrů vyrvaných střev a velkou roli v nich hraje toxický odpad a následná mutace v každém druhém filmu. Společnost TROMA jednoznačně zkouší u diváků co je schopen snést. Společnost v roce 1974 založili Lloyd Kaufman a Michael Herz a tak vznikla přímo továrna na úchylárny toho největšího kalibru například Atomové gymnázium, Den matek, Tromas War, Terror Firmer a samozřejmě the Toxic Avenger.

Děj se odehrává v městečku Tromaville kde se nachází největší skládka toxického odpadu a městečko je skrz na skrz prolezlé zločinem. No a právě v takovém městečku žije náš hlavní hrdina Melvin čistič WC, který se jednoho dne nešťastnou shodou okolností vykoupe v sudu toxického odpadu a tím se změní v super hrdinu, toxického mstitele před kterým si nemůže být žádný zločinec jistý. Toxický mstitel rozpoutá nemilosrdnou válku se zločinem a pomalu, ale jistě proměňuje městečko v místo klidu a míru.
Toxický mstitel je vlajková loď společnosti TROMA a všech úchyláren této společnosti. Ano tato šílenost stvořila nového superhrdinu toho největšího kalibru TOXIHO. Toxi odporně znetvořené monstrum, které má neuvěřitelně obrovskou sílu a jako zbraň používá mop s kterým dokáže doopravdy divy. Neřádstvo všeho druhu trhá, drtí a rozmaširovává mopem. Nevybírá si a prostě ničí vše špatné od pouličních grázlů přes maniakální puberťáky přejíždějící autem malé děti až po mafiány. No prostě má práce nad hlavu, ale jistě si s tím se vším poradí.

Film je plný šíleností od přejíždění malých dětí a jejich focení až po trhání střev a nebo grilování za živa. Jednoznačně se jedná o šílenost první kategorie která není pro každého, ale v žádném případě by neměla minout žádného fandu hororu a obzvlášť toho kdo si u podobných filmů chrochtá blahem.

HODNOCENÍ:
V každém případě se jedná o 100% zábavu pro všechny maniaky. Toxický mstitel se stal ikonou šíleností a společnost TROMA se vryla tímto zářezem všem do paměti, protože něco takového se opravdu jen tak nevidí. Hnus, sliz, střeva nic jiného v tom nehledejte. Jedná se skutečně o zábavu bez hranic, není proto divu, že nezůstalo jen u jednoho dílu, ale že následovali ještě tři pokračování. Stoprocentní zábava se rovná 100% hodnocení.

sobota 20. března 2010

THE HOUSE OF THE DEVIL

Ne jeden hororový fanoušek se ptá kde jsou ty zlatý časy 70.-80. let kdy se točily horory plné plíživého děsu, atmosféry tak husté, že by se dala krájet nožem. Ano je to k pláči v dnešní době plné remaků, rači ani nemyslet. No a právě v této době se tu objevil z čista jasna horor the House of the Devil, aby nám připomněl jaký to byli zlatý časy v 70. a 80. letech .
Děj je v podstatě jednoduchý. Hlavní hrdinka Samantha je studentka vyšší školy a jako většina studentů trpí nedostatkem peněz a tak si občas přividělává jako chůva, ale kdyby věděla co ji tentokrát čeká tak by si to opravdu rozmyslela. Podivný stařec který si ji najme na hlídání své matky totiž patří do satanistického kultu který má s ubohou dívkou své vlastní temné plány...

The House of the Devil neskrytě čerpá ze subžánru strašidelných domů a nijak se za to nestydí, ale v žádném případě se nejedná o předělávku!!! Jedná se o skvělou napodobeninu atmosférických hororů přelomu 70. a 80. let. Jelikož jsem netušil o co v tomhle filmu půjde tak jsem k němu přistupoval jako k dalšímu lacinému klonu starých atmosferických filmů, kterých do dnešních dob bylo natočeno bezpočet a stále jich přibývá a tak jsem byl mile překvapen. Byl jsem svědkem toho, že když američtí filmaři chtějí tak jsou schopni vytvořit i plno hodnotný horor a ne jen další ze stupidních remaků.

V tomhle hororu hnedka zapomeňte na gejzíry krve i na laciné lekačky, tenhle film je naprosto o něčem jiném. Tady jde především o atmosféru, která je budována v dlouhých záběrech, takže žádná lekačka každých pět minut. Důležitou součástí budování napětí je i zlověstná hudba která opravdu nemá chybu, která divákovy zaručeně nažene husí kůži, zvláště když se za tísnivé hudby ozve nějaký tajemný zvuk, kroky či vrzání. Divák při sledování je opravdu napnutý jak struna a závěrečná čtvrthodinka je naprosto ozbrojující, je odměnou pro diváka, že vydržel to napínání nervů až do konce, který stojí opravdu za to.

HODNOCENÍ
V tomto případě se jedná skutečně o malý hororový zázrak v dnešním světě kde převažují remaky. The House of the Devil je mimořádně napínavá podívaná a podle mě jeden z nejstrašidelnějších hororů posledních let a naprostá špička minulého roku. Fandové atmosférických hororů a subžánru strašidelných domů mohou výskat a skákat radostí jelikož se jim do rukou dostal opravdu výborný zástupce žánru. Pro diváka a fanouška moderního hororu zvyklého na děj rychle plynoucího dopředu plného laciných lekaček, které divák často uhodne dopředu je tento horor úplným peklem a to doslova. Film se totiž ubírá ke svému konci pomalým tempem, atmosféra je budována pěkně pomaličku dlouhými záběry doprovázena tísnivou hudbou což samozřejmě není pro každého. Jedná se opravdu o naprosto úžasnou podívanou, které nelze téměř nic vytknout, co se týče té části odehrávající se v domě tak vůbec nic a satanistický rituál na konci už je jen třešničkou na dortu. Žádný hororový fanda by si neměl nechat tuhle hororovou exkurzy do 70. a 80. let utéct, stojí totiž opravdu za to.
Hodnocení je jasné
100%.

sobota 13. března 2010

NOC S NABROUŠENOU BŘITVOU

Když začal zámořský horor pomalu upadat a začal mu docházet dech jelikož se začaly točit převážně remaky tak se naopak vzpamatoval a převzal štafetu evropský horor a to především Velká Británie, Španělsko a Francie odkud pochází právě Noc s nabroušenou břitvou.

Noc s nabroušenou břitvou nemá opravdu kdovíjak složitý příběh jelikož o ten v tomto případě opravdu nejde. Příběh se točí okolo dvou kamarádek Alex a Marie, které odjedou na venkov k Alexininim rodičům, aby měly klid na učení na zkoušky. Plány jim, ale překazí jeden hnusnej, sadistickej magor, který se u nich zastaví, vyvraždí celou Aleninu rodinu a ji unese. Marie na nic nečeká a vydává se zachránit svou kamarádku, ale má vůbec šanci proti takovému psychopatoj.
Tak to je vše o co v tomhle francouzském hororu jde, v něm jde především o gore, kterého tu je opravdu neskutečně moc. Jedná se v podstatě o evropskou odpověď na americké slashery, ale neskutečně krvavou a brutální. Gore má v tomto filmu hlavní roli, prakticky prostupuje a provází nás celým filmem.

Co se týká vraždícího magora tak ten je prvotřídní. Jezdí po okolí starou dodávkou, na palici má naraženou kšiltovku, na sobě špinavou kombinézu a po ruce vždy břitvu, která v tomto filmu jak už napovídá název hraje hlavní roli. Každému musí být už od pohledu jasné, že tohohle magora práce baví a to je práce značně krvavá. Morduje lidi obzvlášť brutálním způsobem a fotky svích úlovků si nalepuje na zrcátko v dodávce.

Tento film má na svědomí v té době ještě neznámí Alexander Aja, který tímto filmem všem vytřel krvavě zrak a ukázal všem co to je slasher po evropsku. Aja před ničím nezavírá oči a servíruje nám gore v tom nejbrutálnějším ražení, brutální vraždy v přímém přenosu, neskutečně brutální násilý, krví se nešetří a vše vypadá nechutně realisticky. Něco takového by v zámoří snad ani nemohlo vzniknout, ale jsme naštěstí v evropě a to navíc ve Francii kde je slovo cenzura sprostý slovo a tak se můžeme těšit na gejzíry krve takového množství, že se z toho někomu bude dělat špatně. Jak to vypadá tak se na hororové scéně objevil nástupce Fulciho, který si s krví a detaily nedělal také těžkou hlavu a díky tomu se proslavil stejně jako Aja v dnešní době. Doufejme, že mu to vydrží. Zatím má dobře našlápnuto jelikož se mu podařili další dvě pecky po sobě a to Hory mají oči a Zrcadla.

Tahle francouzská řezničina má několik opravdu vyloženě děsivých momentů např. hlava uražená skříní, podřízlej krk břitvou v detailech atd. Aja se nezastaví před ničím ani před zabitím malého dítěte. Pořádně mrazivá je i scéna na benzinové pumpě. Určitě bude mnoho takových kteří tento film nedokoukají do konce a abych řekl pravdu tak se jim ani nedivím.

HODNOCENÍ
Heute Tenision je rozhodně jeden z nejlepších hororů nové dekády- rozuměj rok 2000 a vejš. Své americké kolegy jednoznačně převyšuje o několik tříd ať to vezmeme z jakého koliv pohledu. Jedná se skutečně o řezničinu první třídy, vrchol žánru posledních let. Jednoznačně je určen pro fandy gore, ty budou skákat radostí ostatní buďte obezřetnější nemuselo by to dopadnout dobře. Je to opravdu velice brutální film, který na diváka nebere vůbec žádné ohledy. Krev tu stříká na všechny strany, je jí tu tolik, že by se v ní divák utopil. Film nabízí několik opravdu mrazivých scén při kterých divákovi naskočí husí kůže a už se jí do konce filmu nezbaví. Aja předvedl co v něm dříme za talent a jen doufám, že nás opět překvapí dalšími kousky, a že nesklouzne do průměru jak se to stalo již mnohým před ním.
100% jasná volba

pátek 5. března 2010

BRIDES OF DRACULA(1960)

Mladá učitelka Marianne je na cestě do dívčí školy někde v Transylvanii. Cestou, ale zastaví u jednoho hostince, aby se posilnila na zbytek cesty. Kočí s kočárem ji ovšem ujede, no nedivte se blíží se soumrak a jsme v Transylvanii a i když je Dracula již mrtev, z upírů mají zdejší lidé stále nahnáno. V hostinci se setkává se starou hraběnkou Meinsterovou která ji pozve k sobě na zámek a taková nabídka se samozřejmě neodmítá. V zámku Marianne zjistí, že baronka drží svého syna jako vězně na řetězu a tak mu pomůže na svobodu. To, ale neměla dělat jelikož hrabě Meinster je ve skutečnosti upír, který se své matce okamžitě pomstí a vydá se na další lov. Marianne ho jde hledat do lesů kam zmizel, ale ztratí se. Naštěstí ji objeví doktor Van Helsing a doveze ji do dívčí školy, která se krátce na to stává lovným revírem upířího barona. Naštěstí tu je Van Helsing který si ví rady. Bude ovšem tentokrát rychlejší než baron a nebo se Marianne stane další baronovou nevěstou?

Brides of Dracula natočil Terence Fisher který má za sebou ne jeden horor od společnosti Hammer např. Horror of Dracula, Mummy, Curse of the Werewolf a mnoho dalších. Většinou do svých filmů obsazoval tehdejší horrorstars Hammeru Petra Cushinga a Christophera Leeho což už samo o sobě zajišťovalo kvalitu. A ne jinak to je v tomto případě i když tu nehraje Christopher Lee, ale pouze Peter Cushing, ale to bohatě stačí.
Hlavní upír, upíří baron Meinster v podání Davida Peela se povedl, je dostatečně démonický a stylový. Jednoznačně dobrá volba a náhrada za hraběte Draculu i když jeho kvalit zajisté nedosahuje, ale i přes to více než dobrá volba.

Peter Cushing je opět výborný a opět potvrzuje, že jeho Van Helsing je jednoznačně ten nejlepší. Jeho souboje s baronem Meinsternem jsou výborné a patří k tomu nejlepšímu v této Hammerovské upířině. Konečná likvidace upířího barona je vskutku povedená, zneškodnit upíra pomocí stínu lopatek mlýna ve tvaru kříže, tak to tu ještě nebylo.
Draculovi nevěsty jsou klasickým upířím hororem od společnosti Hammer se všemi klady co k tomu patří- vynikající hudba skvěle do provádějící děj, pěkné prostředí- baronův zámek, vesnička s hostincem, lesy. Největším plusem je ovšem výborná atmosféra procházející celým filmem.

HODNOCENÍ
Brides of Dracula je klasická upířina od Hammeru což samo o sobě už zajišťuje kvalitu. Jedná se samozřejmě o nadprůměrnou upířinu z doby kdy se točit upířiny uměly bez digitálních triků a hektolitrů krve. Chuťovka pro všechny milovníky starých upířích filmů. Má to charismatického hlavního padoucha, pěknou přírodu, pořádnou atmosféru. No má to prostě vše co mít má, aby se divák bavil a divák se zaručeně bavit bude. Já se bavil náramně od začátku až do konce. 85%

čtvrtek 4. března 2010

PREMIÉRA NIGHTMARE ON ELM STREET

Ano je to tak premiéra remaku nejslavnějšíKontrola pravopisuho hororu Wese Cravena Nightmare on Elm Street se nezadržitelně blíží. Poprvé se tento dozajista klenot objeví na plátnech kin už 30.4.2010 takže se můžete těšit. Podle mě je tento film zcela zbytečný, proč točit předělávky filmů které fungují dodnes, ale co naplat v Americe mají asi zcela opačný názor. V každém případě poster vypadá dobře a trailer není vůbec špatný, což nebyl ani na nový Pátek třináctého a jak ten dopadl každý ví.

Na trailer můžete mrknout zdehttp://www.youtube.com/watch?v=PEQnoIq4UFY

středa 3. března 2010

PREMIÉRA LET ME IN

Před nějakou dobou jsem tu psal o tom, že probíhá natáčení amerického remaku švédské výborné upířiny Set the Right One In. Remake bude mít jiný název a to Let Me in - neptejte se proč. Zatím co jsem zjistil tak by měl mít premiéru 1. října tohoto roku. Z tohoto filmu zrovna dvakrát nadšenej nejsem, už jen proto, že to bude remake teprve dva roky starého filmu a hlavně proto, že vím, že to originál nepřekoná ani náhodou. No nechme se překvapit, ale velkou šanci tomu nedávám.
Na závěr nějaká to videa ze švédského originálu aby bylo každému jasné jak to bude mít režisér těžké takový klenot napodobit.
http://www.youtube.com/watch?v=lJuxX3uuW1g
http://www.youtube.com/watch?v=Sh7K3kUcDbo
http://www.youtube.com/watch?v=bvSq3JQNBqg

úterý 2. března 2010

SEZNAM DVD NA BŘEZEN 2010

Pro fanoušky hororu tu mám opět seznam hororových DVD na tento měsíc, zatím není kompletní, časem bude doplněn.

1.3. NEVIDITELNÉ ZLO
1.3. NOVÁ ADDAMSOVA RODINA
3.3. NÁKAZA
6.3. BELPHEGOR: FANTOM LOUVRU
10.3. KRVAVÁ KARKULKA
17.3. MLČENÍ JEHŇÁTEK
29.3. ZNAMENÍ

DVDedice na tento měsíc připravuje tyto DVD
ZAVRAŽDĚNÉ DĚTI
SKRYTÝ
MRTVÍ MEZI NÁMI
ZVÍŘECÍ INSTINKTY

ŘITKA VIDEO na nás opět pošle slušnou porci hororových dvd
ZASVĚCENÍ
NEZNÁMÝ SIGNÁL
PATRICK
SMRTELNÉ HORKO
MONSTRUM

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Kamené obchody, které toho tento měsíc nabízejí opravdu hodně
VRACEJÍ SE... PRO VÍC
OTČÍM (REMAKE)
MASAKR V KOPCÍCH
KRVAVÝ POTOK
STVOŘENÍ
JENNIFERS BODY
HALLOWEEN 3
PARASOMNIE

Je určitě z čeho vybírat, ale jak jsem napsal na začátku seznam není zcela kompletní, takže se ještě jistě něco objeví.

Doporučení: Neviditelné zlo- skvělý slasher s dost dobře vypadajícím magorem- má vážně koule
Nová Addamsova rodina-povinnost pro všechny šílence milující hororové komedie a
tuto pošahanou rodinku
Mlčení jehňátek- má cenu něco dodávat???

pondělí 1. března 2010

HALLOWEEN(1978)


Michael Mayers, jistě se nenajde nikdo kdo by nevěděl o koho se jedná. Každý ihned ví co si s tímto jménem spojit- no jasně to je ten borec v bílí masce a s dlouhým kuchyňským nožem v ruce. Z Michaela Mayrse se stala hororová ikona srovnatelná s Freddym , Jasonem či Pinheadem, ale jak to všechno začalo? Tak o tom právě vypráví první díl dlouhé Halloweenské série.
31. října 19693 v Haddonfieldu v předvečer všech svatých šestiletý Michael Myers brutálně zavraždí svou sestru dlouhým kuchyňským nožem. Po tomto činu je zavřený v psychiatrické léčebně odkud, ale po patnácti letech utiká do svého rodného městečka Haddonfieldu na Halloween. Michaelemu je ovšem v patách jeho psychiatr doktor Loomis, kterému je jasné, že dokud je Michael na svobodě tak bude vraždit. V pátrání mu pomáhá místní šerif, ale je jen otázkou času kdy se objeví první mrtví...
Tento příběh každý zná, příběh ve kterém Michael promění Halloweenskou noc své sestře Laurii a jejím přátelům v peklo. Ve své době patřil Halloween k těm nejatmosféričtějším a tím pádem i k nejstrašidelnějším filmům, čímž zůstal dodnes jelikož na své strašidelnosti nic neztratil do dnešních dnů.
Halloween měl v 80. letech neskutečnou popularitu a sklidil obrovský úspěch i přes hrozivě drtivou kritiku ze všech stran. Byl komerčně tak úspěšný, že se stal základem pro dlouhou sérii jež se zatím dočkala 10. dílů. Halloween se prakticky stal základním kamenem pro jednu odnož hororu pod názvem slasher, který se od té doby stal velmi populárním.
Tento hororový skvost má na svědomí hororový génius John Carpenter, který si k filmu udělal i vlastní hudbu, musím říci, že geniální bez které by nebyl Halloween Halloweenem. Hudba je vážně nářez, divákovy při ní běhá mráz po zádech. Od té doby se stal Carpenter hororovým géniem který stvořil několik parádních pecek např. Mlha, Věc či Vládce temnot.
Samozřejmě, že k úspěchu filmu dopomohlo i skvělé herecké obsazení především Jamie Lee Curtis která zahrála v několika hororech a stala se vřískající královnou 80. let zcela zaslouženě- hrála třeba v Mlze, HalloweenII., Halloween H20 atd.
Halloween se stal kultovním hororem a na tom už nikdo nic nezmění. Jednoznačně patří k těm nejlepším hororům, které byli kdy natočeny a rozhodně si naši pozornost zaslouží.

Série se dočkala těchto dílů:
HALLOWEEN (1978)
HALLOWEEN 2 (1981)
HALLOWEEN 3 (1983)
HALLOWEEN 4- THE RETURN OF MICHAEL MAYERS (1988)
HALLOWEEN 5- THE REVENGE OF MICHAEL MAYERS (1989)
HALLOWEEN 6- THE CURSE OF MICHAEL MAYERS (1995)
HALLOWEEN H20 (1998)
HALLOWEEN: RESSURECTION (2002)
HALLOWEEN I.
HALLOWEEN II.


HODNOCENÍ
Jednoznačně se jedná o jeden z nejlepších hororů vůbec, diváci při jeho premiéře museli v kinech nadskakovat ze sedaček jelikož obsahuje několik opravdu strašidelných scén. Halloween patří mezi moje nejoblíbenější filmy a tohle místo si jednoznačně zaslouží. Má geniální hudbu, dokonalého záporáka v bílé masce. Divák má příležitost vidět zrod slasheru a i když se film neutápí v potocích krve tak dokáže i přesto pořádně vyděsit. Je prostě vidět, že Carpenter své práci rozumí, a že ho baví. Tento film by si neměl nechat žádný hororový fanda nechat ujít.
Hodnocení je samozřejmě jasné 100%.