čtvrtek 23. září 2010

CREEPSHOW

To takhle jednou neměl George A. Romero co na práci a tak se sešel se svým kámošem Stephenem Kingem a rozhodli se, že spojí své síly a něco vytvoří. Něco co tu ještě nebylo. Ano z tohoto snažení vznikl Creepshow povídkový hororový film tvořený pěti povídkami které přímo přetékají černým humorem. Ve filmu najdete tyto povídky:
OTCOVY NAROZENINY
OSAMĚLÁ SMRT JORDYHO VERRILLA
NĚCO, CO VÁS ÚPLNĚ POHLTÍ
BEDNA
UŽ SE K TOBĚ BLÍŽÍ
Horor podaný jako zábava? Bude to vůbec fungovat? Proč ne. Pokud se spojí dvě hororové legendy jako Stephen King a George A. Romero tak to nemůže v žádném případě dopadnout špatně. A taky, že ne. Všech pět povídek má opravdu vysokou úroveň, některé jsou více okořeněné černým humorem, některé méně, ale všechny jsou svým způsobem zábavné. Navíc celý film je stylizován do komiksu což mu v každém případě velmi prospělo. Jednotlivé příběhy jsou uváděny animovanými úvody a navíc se obraz občas rozdělý do komiksových obrázků což vypadá opravdu dobře.
Co se týče hereckého obsazení tak to je opravdu špičkové. Je plné opravdu zvučných jmen jako Tom Savini a nebo přímo autor povídek Stephen King a mnoho dalších. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na hudbu kterou má na svědomí John Harrison a která slouží jako výborná kulisa pro vyvolání mrazení v zádech.
No, ale nyní se už podívejme na jednotlivé příběhy trochu blíže.

V prvním příběhu nazvaném Otcovy narozeniny vstane ze svého hrobu mrtvej děda, který chce dort ke dni otců a tak si pro něj prostě přijde. Příběh plný černého humoru rozhodně potěší a opravdu pobaví.
Osamělá smrt Jordyho Verrilla- mentálně zaostalej Jordy objeví meteorit a jelikož mu to myslí po americku tak by ho rád vyměnil za co nejvíc zelených dolarků. Jenomže se dostane do kontaktu s kapalinou z meteoritu a začne se měnit. Nejvtipnější povídka se Stephanem Kingem v hlavní roli.
Povídka Něco co vás úplně pohltí vypráví o chlápkovi který vymyslel geniální plán jak pomstít své nevěrné manželce a jejímu milencoj. Něco se ovšem šeredně zvrtne. Tato povídka je bohužel nejslabší a mě osobně moc nezaujala.
Povídka s názvem Bedna vypráví o nálezu záhadné bedny s ještě tajemnějším obsahem který jednomu učiteli pomůže s jeho velkým problémem. Tak tahle povídka je naprosto skvělá. Zábavná a strašidelná zároveň.
No a poslední povídka pod názvem Už se k tobě blíží vypráví o čistotou posedlém boháči, kterému se příjdou pomstít šváby. Nejnechutnější povídka s dost velkou porcí atmošky, paráda.

HODNOCENÍ:
Soubor pěti povídek z pera Stephena Kinga a zfilmováno veteránem George A. Romerem nemohl snad dopadnout ani lépe. Pět povídek plných černého morbidního humoru, které si určitě každý užije. Celkově film trvá dvě hodiny, ale divák si to nestihne ani uvědomit jelikož vše běží jak na běžícím pásu a nudné pasáže zde téměř nenajdete. Nejlepší povídka podle mě je hnedka ta první Otcovy narozeniny, ale šeredně ji na paty šlape povídka Bedna. Každý si jistě vybere, jelikož každá z povídek je dobrá jen záleží na každým čemu dává přednost. Tomu komu se líbily Povídky ze záhrobí jistě bude spokojen. 80%

neděle 19. září 2010

NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT V ČESKÝCH KINECH

Dlouho jsme tu neměli žádné info na co se můžeme těšit z hororové filmové tvorby v našich kinech a to je opravdu škoda, protože do konce roku nás čeká opravdová záplava.
Už v září se můžeme těšit na další díl ze série Residentu a to RESIDENT EVIL:AFTERLIFE.
V říjnu se můžeme těšit rovnou na tři filmy našeho milovaného žánru a to: PIRANHA 3D, REKJAVIK a PARANORMAL ACTIVITY 2 takže celkem nabušený měsíc. Z toho minimálně Piranha 3D a Paranormal activity 2 stojí za pozornost a tak by žádný správný hororový fanda neměl váhat vyrazit do kina. Piranha 3D jsem už měl možnost vidět a jedná se opravdu o pořádnej mazec přesně v Ajově stylu. Prostě fantazie a jasná volba.
No a listopad je stejně nadupanej jako říjen a můžeme se těšit na NEBOJ SE SAMOTY, SAW 3D a THE DEVIL. V tomto případě se jedná opět o pěknou dávku filmové hrůzy a výběr na co jít a nejít bude opravdu těžký, protože podle traileru budou všichni tři stát za to. Takže abych to shrnul tak nás do konce roku v našich kinech čekají docela velké hororové hody a je jen na každém z vás čemu dáte přednost, zda krvavým hodům, či atmosféře, ale každý si jistě vybere.
Tady je moje TOP 3 co byste si rozhodně neměli nechat ujít.

pátek 17. září 2010

WARLOCK: THE ARMAGEDDON

Film Warlock měl úspěch a tak se dalo čekat, že v nejbližší době se hororový fanda bude moci těšit na nějaké pokračování a samozřejmě, že se ho dočkal. Režie se chopil Antony Hickox který už s hororem měl bohaté zkušenosti jelikož za sebou už měl Voskové muzeum, Hellraisera III. a několik dalších. Divák se dočkal v roce 1993 kdy světlo světla spatřil Warlock: the Armageddon. Fandové se tedy mohli těšit na další Warlockovo řádění v ještě brutálnějším duchu než v předchozím díle. No a jaký že je tentokrát důvod Warlockovi krvavé pouti?
Tentokrát jde zhruba o tohle. Jednou za 700 let za zatmění měsíce se může narodit satanův syn Warlock. Prozatím vždy se jeho zrození podařilo strážcům světa Druidům zabránit, ale nyní Warlockovi ve zrození zabránit nedokázali, jelikož jim kdysi byli uloupeni magické kameny, kterými se dal Warlock zahnat. Nyní po svém zrození Warlock na Zemi pátrá po šesti magických kamenech s jejíž pomocí by mohl na Zemi vyvolat Satana. Na nalezení magických kamenů má šest dní a tak začíná hra s časem jak ze strany Warlocka tak ze strany Druidů, kteří musejí Warlocka zastavit dřív než shromáždí všechny kameny. Otázka je jen kdo bude tentokrát rychlejší a silnější...
Na začátku nás opět čeká jako v předchozím díle středověký úvod, který nás zasvětí do problému kamenů a druidů a tak je každému jasné o co běží. Příběh se vlastně odehrává ve dvou dějových linií a to v linii Warlockova pátrání po magických kamenech a Druidské linie, která není zrovna nejšťastnější. Warlockovo putování za kameny je prvotřídní krvavá road movie, plná nápadů, ale především Warlockova morbidního a brutálního humoru. Co se týče Druidů tak zde se jedná především o výcvik Druidských válečníků Kennyho a Samanthy, kteří nejdříve musejí zemřít, aby se ze smrti vrátili a mohli s Warlockem bojovat o osud světa. No a právě jejich nutné smrti jsou v této linii filmu nejzajímavější. Vše ostatní je bohužel takové o ničem. Dá se říci, že tato část filmu není zrovna ta nejzábavnější a je prakticky největší slabinou filmu, ale naštěstí netrvá moc dlouho. Samozřejmě, že hlavní postavou nejsou Druidi, ale Warlock opět v poddání démonického Juliana Sandse který mu opět dá tu pravou démonickou podobu. Warlock je opět brutální a jeho krvavé vtípky stojí opět za to. Navíc na film byl mnohem větší rozpočet a je to zatraceně znát. Film je plný skvělých efektů a hodně se přitlačilo i na brutální a gore strunu.
Parádní scéna je když vezme Warlock do auta šlapku která pořád nadává jak má blbý vlasy, tak ji Warlock jediným škubnutím skalpuje. Prostě bomba scéna. Samotný Warlockův zrod je potom kapitola sama pro sebe- mrtě brutální scéna. No prostě celý film brutalitou přetéká, ale brutalitou naplněnou černým humorem což z Warlock: the Armagedon dělá opravdu skvělou podívanou. Film je navíc plný symboliky, obrácený kříž s ukřižovanou ženskou hlavou dolů atd.
Nesmíme opět zapomenout na hudební doprovod, který má na tryku Mark Mckenzie a opravdu se mu to povedlo. Hudba skvěle doplňuje dění filmu a je opravdu skvělá.
Film má opravdu skvělou atmosféru a konec ve stylu divokého západu se opravdu povedl, jen mě trochu zklamala podoba Satana vylézajícího z pekla na Zemi,ale to je jen malá vada na kráse.

HODNOCENÍ:
Jedná se opět jako u předchozího dílu o skvělou atmosférickou podívanou i když jistý kvalitativní pokles tu je, ale naštěstí není kdovíjak velký a poněkud horší a nudnější pasáže s Druidy zcela vynahrazuje Warlock se svým krvavě brutálním humorem. Celý film jednoznačně opět stojí a padá na Warlockovi a tím pádem i na brutálních scénách, které se opravdu povedly. Je rozhodně na co se koukat a já byl rozhodně spokojenej.70%

pondělí 13. září 2010

WRONG TURN

Wrong Turn je jedním z velké řady představitelů hororového subžánru slasher. Subžánru ve kterém je většinou skupinka teenagerů sistematicky vyvražďována vrahem nebo vrahy. V každém případě se většinou jedná o pořádné krvavé orgie. Když jako příklad uvedu Texaský masakr motorovou pilou a Pátek třináctého je každému naprosto jasné o co jde. Tak se podívejme na Wrong Turn trochu blíže.
Děj je poměrně jednoduchý jako u filmů tohoto druhu většinou bývá zvykem. No tak v tomto případě se náš hlavní hrdina jmenuje Chris a spěchá na schůzku se svým právníkem, ale na dálnici je bohužel zácpa a tak se rozhodne jet cestou která vede přes Virginský lesy. Virginské lesy, ale k jeho obrovské smůle obývají zmutovaní kanibalové, kteří si krátí dlouhý čas lovem turistů. Na vlastní kůži to pozná jak Chris tak skupinka přátel které v lesech svede do hromady autonehoda. Příběh je tedy opět jednoduchý, parta mladých lidí je vybíjena skupinkou kanibalů tedy nic originálního a bylo jen na tvůrcích jak se s danou látkou vypořádají. Samozřejmě, že každý slasher aby uspěl musí mít pokud možno dostatečnou dávku brutality, slušné gore scény, nápadité vraždy a pořádného zabijáka. No a podle mě Wrong Turn většinu toho splňuje.
Děj filmu je zasazen do pěkného lesního prostředí jako stvořené pro nějakej ten čundr nebýt jedné podstatné věci a to, že je plný nalíčených pastí, které tam nalíčila tříčlenná skupinka kanibalů pro které je lov jejich hobby a jde jim opravdu výborně od ruky. Krví se tu také moc nešetří a brutalita je příjemná. Co se týká kanibalů tak ty vypadají opravdu dobře a jejich skřeky stojej opravdu za to. Co si budeme povídat, film jednoznačně stojí a padá na kanibalech a jejich krvavé práci. Je tu několik opravdu nechutných scén při kterých naskočí husí kůže, ale těch není bohužel zas tak moc. Podle mě nej je rozhodně scéna ta ve které Chris je schovaný pod stolem v chýši kanibalů na kterém zrovna kanibalové porcují jednoho z jejich skupiny. Film má místy i slušnou atmosféru, jen škoda, že neprochází celým filmem. Nejatmosféričtější část filmu je rozhodně ta odehrávající se ve skrýši kanibalů a následný útěk. Celkově to není špatné, ale bohužel ani ne kdovíjak výborné. Jedná se o lehce nadprůměrný slasher, který svou funkci jistě splní, ale nesmíte od něho čekat zázraky.

HODNOCENÍ:
Wrong Turn je celkem podařenej lesní slasher, který ovšem nepřináší nic nového, což se od něho ani nečekalo. Co ovšem přináší tak je pořádná krvavá, místy atmosférická podívaná s bandou krvalečných kanibalů, kteří se opravdu činí. K zahození vyjímečně nejsou ani herecké výkony i když se žádnej zázrak nekoná. Jedná se o slušnou zábavu na dlouhý večer a z tohoto pohledu obstojí na sto procent. Celkově se jedná o lehký nadprůměr, který rozhodně neurazí a jistě si najde své fandy. 65%

pátek 10. září 2010

F

Jak to vypadá tak Angláni si nedají pokoj a rozhodli se, že nás budou dále zásobovat svými hororovými kousky. Řekněme si na rovinu, že horory z Velké Británie v dnešní době patří k absolutní hororové špičce. Dnešní novinka se týká filmu F, který měl premiéru již 27. srpna 2010. Mělo by se jednat o horor ze školního prostředí. No trailer nevypadá vůbec špatně. mohlo by se opět jednat o pořádnej nářez. Trailer a více informací najdete zde http://www.fangoria.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1886:trailer-for-british-school-horror-qfq&catid=1:latest-news&Itemid=167

čtvrtek 9. září 2010

MIRRORS

Každý kdo mě zná ví, že nejsem žádným velkým příznivcem remaků, a že jich mám tak akorát dost. Remaky jsou v dnešní době bohužel nedílnou součástí hororové tvorby a mi se s tím musíme bohužel vyrovnat ať chceme nebo nechceme. Dnešní recenzovanej horor Mirrors je také remake, ale na rozdíl od mnoha jiných má dvě výhody a to, že neznám originál a druhá je, že ho natočil Alexandre Aja. Mirrors je remake asijské duchařiny Into the Mirror jenž se moc neliší od Kruhů, Nenávistí a dalších asijských duchařin a bylo jen na tvůrcích jak se s tím poperou.

Už podle názvu je jasné, že hlavní roli v tomto případě budou hrát zrcadla. V tomto případě nejde, ale o obyčejná zrcadla, ale zcela zvláštní. Tyto zrcadla mají totiž zcela jinou vlastnost než obyčejná zrcadla. Především nějaké tajemné a neznámé zlo skrz ně zabíjí. Nezabíjí ovšem každého, ale jen toho kdo má určitou spojitost s bývalým obchodním domem.
Už jen jméno režiséra dává naději, že Mirrors nebudou jen ducha pustým remakem, kterých v poslední době přibývá jak hub po dešti, ale že do něj Aja přidá něco navíc, něco ze svého talentu. Aja se nejdříve proslavil svou prvotinou ultra brutální Nocí s nabroušenou břitvou a později s opravdu vydařeným remakem Hory mají oči kde se krví a brutalitou také příliš nešetřilo. Tentokrát se, ale pustil do úplně jiných vod. Tentokrát se pustil do duchařiny s čímž prozatím neměl žádné zkušenosti a tak světlo světa spatřily Zrcadla, které nesou Ajovu nezaměnitelnou pečeť, ale o tom až trochu později. Nejdříve se pojďme podívat na to o co v Mirrors doopravdy jde.
Hlavní hrdina je Ben Carson, bývalý policista který ve službě zastřelil člověka. Samozřejmě, že se z toho psychicky zhroutil, začal pít a málem přišel o rodinu atd. No prostě se s ním život moc nepáral. No, nyní bydlí odloučen od své rodiny u své sestry a snaží se se vším vyrovnat, aby zísal zpět svou rodinu a bývalou práci. Momentálně nastoupil jako noční hlídač bývalého obchodního domu, kde není nic jiného než zrcadla. Kdo by ovšem čekal stará zaprášená zrcadla tak je pěkně na omylu. Benův předchůdce byl totiž zrcadly úplně posedlí a neustále je leštil, tedy až do té doby než se před jedním z nich nepodřízl. Samozřejmě, že to neudělal dobrovolně. Za všechno může někdo kdo se skrývá za zrcadly a kdo rozhodně nechce vynechat ze svý hry ani chudáka Bena. Benovi pomalu začíná docházet, že se zrcadly něco není v pořádku a má zatraceně pravdu. Přesvědčí se o tom na vlastní kůži když najde svou sestru mrtvou ve vaně s utrhlou čelistí. Ben jako bývalý policista se samozřejmě pouští na vlastní pěst do pátrání, aby odhalil pravdu kdo za tím vším vlastně stojí. Podaří se mu to, nebo se stane další obětí zrcadel?
Jelikož má tuto duchařinu na svědomí Aja tak je jasné, že nepůjde o nějakou obyčejnou duchařinu. Tato duchařina nese jasný Ajův rukopis, jedná se o skvělý mix atmosféry a brutality. Jelikož se jedná o duchařinu tak je ve filmu poměrně málo vražd, ale za to dost brutálních, přesně v Ajově stylu i když se tentokrát držel trochu při zemi, což je samozřejmě docela škoda. Ovšem pro diváky kteří toho až tak moc nesnesou by i tento umírněný Aja mohl být příliš a nejbrutálnější scénu v koupelně by nemuseli jen tak rozdejchat. No utržená spodní čelist se taky nevidí každý den.
No, ale jak jsem zde už napsal v tomto případě jde o duchařinu a tak brutální scény nejsou to hlavní o co tady jde. O co tu jde je především atmosféra a ta rozhodně není špatná. První půlka filmu je téměř dokonalá, odehrává se v atmosféře nejistoty o to pak je divák překvapenější z vysvětlení. Kdyby film pokračoval ve šlépějích první poloviny až do úplného konce tak by se jednalo o naprosto dokonalej atmosferickej horor, ale tak tomu bohužel není. V druhé půlce se totiž objeví pár slabších chvilek, které ovšem divákovy vynahradí skvělý akční a strašidelný konec se skvělou pointou. V každém případě se jedná o zajímavý a napínavý film, který si divák rozhodně užije. Zvláště potěší Kiefer Sutherland v roli hlavního hrdiny, který postavě dává ten správný šmrnc a musíte ji držet palce ať to všechno dobře dopadne. Skvělá volba to se musí nechat.

HODNOCENÍ:
Alexander Aja nám zabrouzdal po buranském hororu i do duchařských vod a dal všem na srozuměnou, že není žádnej troškař, který by nezvládnul po svých brutálních předchozích filmech i trochu jiný hororový žánr, kde by se musel obejít bez svých řeznických choutek. Zrcadla jsou dalším úspěšným zářezem do Ajovy filmografie. I přesto, že se jedná o duchařinu tak je značně brutálnější než bývá zvykem a tak budou Ajovi fanoušci jistě spokojeni, alespoň částečně když už ne úplně. Já osobně byl spokojený i když se v tomto případě nejedná o takový mazec jako v předchozích Ajových filmech, ale stále se jedná o nadprůměr vzhledem k dnešní hororové tvorbě. Aja opět nezklamal a neservíroval nám skvělou podívanou u které sice nebudete hrůzou zavírat oči, ale určitě si to užijete. 75%

středa 8. září 2010

REMAKE LET ME IN

Na první ukázku z remaku LET ME IN mužete mrknou zde http://www.fearnet.com/videos/b20116_let_me_in_parking_lot.html. Pokud by měl celý film jít ve stejných kolejích jako tahle krátká ukázka tak potěš kleště. Doufejme, že film bude mnohem lepší než tahle ukázka jinak by se jednalo o stejně velkej průser jako v případě Pátku třináctého, či Mlhy.

čtvrtek 2. září 2010

SHADOW OF THE VAMPIRE

Rok 1921 se stal jedním z nejvýznamnějších roků ve filmovém hororu, vznikl totiž němí horor Nosferatu- Eine Symphonie des Grauens, který se stal legendou. Tento film se stal zakladatelem jedné velké odnože filmového hororu a to upířích filmů. Položil vlastně základní kámen od kterého se tento subžánr vyvinul až do dnešní podoby. Jednalo se především o film s nejděsivěji ztvárněním upírem v celé filmové historii, film který dal vzniknout několika legendám o jeho natáčení, ale především dohadům o tom kdo to vlastně byl herec Schreck, který tak hrůzo strašně ztvárnil hraběte Orlocka. No a právě o toto v tomto filmu jde. Shadow of the Vampire se zajímavým způsobem snaží zprostředkovat pohled na natáčení legendárního prvního zfilmování Draculy, samozřejmě v co nejděsivějším duchu. Tak se pojďme podívat s čím na nás Shadow of the Vampire vyrukuje a v jakém podání nám tvůrci zprostředkují natáčení nejděsivějšího hororu všech dob.
Píše se rok 1921 a jistý Fridrich Wilhelm Murnau se chystá zfilmovat román Dracula od Brama Stockera. Bohužel se mu, ale nedaří získat práva k zfilmování Draculy od Stockerovy vdovy a tak je nucen improvizovat. Pozmění tedy některé věci jako jsou třeba jména, dějiště příběhu atd. Film se na konec nebude jmenovat Dracula, ale Nosferatu- Eine Symphonie des Grauens. Do titulní role obsadí démonicky vypadajícího Maxe Schrecka, který se od počátku chová divně a ostatních z týmu se straní, vychází zásadně za tmy a oblečený celý v černém. Celý štáb z něho nemá dobrý pocit, ale pravda je mnohem děsivější než si všichni jen dokázali představit. Max Schreck je totiž skutečný upír se kterým režisér uzavřel dohodu, která má dojít naplnění po závěrečné klapce...

Shadow of the Vampire vlastně není čistokrevným hororem, ale spíše dokumentárno životopisným filmem s hororovými prvky, kterých je ovšem požehnaně, takže je rozhodně na co se koukat. Režisér s divákem rozehrál opravdu zajímavou hru, která diváka nadchne a chytne už od začátku a už ho až do konce nepustí. Film originalitou jen září a to jistě potěší. Film hýří opravdu dobrými nápady. Divák se třeba dozví něco z filmového zákulisí a z problému které se musí během natáčení řešit. Celý film je prošpikován černobílými záběry a to především ukázkami z původního Upíra z Nosferatu což každého kdo původního upíra viděl potěší.
Vizuální podoba filmu je dokonalá i díky skvěle vybranému prostředí kterým se tvůrci trefili přímo do černého. Pěkná krajina, když je potřeba tak tajemná i strašidelná. No prostě přesně taková jakou tento film potřeboval. Nádhera na diváka kouká z každého záběru. Shadow of the Vampire není v žádném případě žádný akční horor, právě na opak, takže pro ty kteří čekají akci za akcí to bude vysloveně horor. Tvůrci vsadili na starý dobrý tajemný gotický příběh a v každém případě se jim to vyplatilo. Samozřejmě, že se divák akce dočká, pravda, musí si počkat až na úplný závěr, ale když vydrží tak se dočká grandiózního závěru. To všechno by ovšem nešlo a nebylo tak dobré bez skvělých hereckých výkonů, které zde předvádí především Willem Dafoe v roli upíra Schrecka. No a právě Schreck je prakticky alfou a omegou celého filmu. Dafoe ho zahrál tak výborně, že byste mu to, že je upír i věřili. Opravdová nádhera. Upír v jeho podání působí lidsky i démonicky zároveň. Divákovi je chvílemi i upíra líto. Jeden z nejlepších momentů filmu rozhodně je když u ohně rozebírá knihu Draculu, která je podle něho opravdu smutná, protože Dracula neměl žádné sloužící.

HODNOCENÍ:
Shadow of the Vampire je rozhodně nestandardní upířina, která opravdu hýří dobrými nápady. Divák jistě v dnešní době plné remaků a nekonečných sérií ocení když se mu do rukou dostane nějaký ten originální kousek a to Shadow of the Vampire rozhodně je. Jedná se o úplnou nutnost pro každého kterému něco říká slovo Nosferatu a pro fanoušky filmů kde vystupují krevní násoskové. Dafoe který tak věrohodně ztvárnil upíra by si za svůj výkon jednoznačně zasloužil Oscara. Film má vše co od něho divák může chtít- atmosféru, dobře vypadajícího upíra, dobrou hudbu, skvělé herecké výkony a jako bonus dostane šanci dozvědět se něco o natáčení filmů. No prostě nádhera. Ovšem co divák ocení nejvíce tak jsou rozhodně černobílé záběry, které rozhodně působí nejstrašidelněji a divákovi připomene děsivost prvního upířího filmu vůbec.
100% bych musel už dát jen za odvahu, že se někdo pokusil něco takového jen natočit.Film si takové hodnocení zcela zaslouží.